Nyolc gyerek meghalt, az IKEA visszahív 29 millió szekrényt

2017.11.22. 14:33

Az IKEA óriási visszahívásra kényszerül, mivel a megelőző kampány ellenére is történt halálos eset a cég egyik bútorával. A Magyarországon is kapható fiókos szekrények nem megfelelő rögzítés esetén felborulhatnak, az Egyesült Államokban már nyolc gyerek halt meg a fiókos szekrények miatt.

Az IKEA-nak nem maradt más választása,

vissza kell hívnia 29 millió darab  bútort az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ezt kedden jelentette be a svéd bútorgyártó, miután októberben újabb gyerek halt meg a cég bútora miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A MALM családba tartozó bútorok miatt már legalább nyolc, három évnél fiatalabb gyerek vesztette életét. A halálesetek úgy történtek, hogy a gyerekek fel akartak mászni az adott darabra, de azok kibillentek egyensúlyukból, ráborultak, és maguk alá temették a gyerekeket.

Az első dokumentált eset 2002-ben történt, míg a legutolsó idén októberben, akkor egy kétéves fiúra dőlt rá a komód.

Tehát a visszahívásra ítélt szekrények legnagyobb baja az, hogy könnyen felborulnak, ha nincsenek megfelelően rögzítve.

A svéd vállalat 50 millió dollár kártérítést adott eddig a családoknak.

Az amerikai fogyasztóvédelem tesztvideója és javaslata:

A visszahívásokat már 2016 júniusában bejelentették, akkor azonban ez opcionális volt.

Az IKEA és a balesetet kivizsgáló szervezetek arra kérték a tulajdonosakat, hogy cselekedjenek: vagy vigyék vissza a szekrényeket, vagy rögzítsék azokat megfelelően.

A nagyobb biztonság miatt a bútorgyártó kiterjesztette a kommunikációt: a közösségi médiában, a honlapon, a tévében és szórólapokon is figyelmeztette a bútorok tulajdonosait, hogy tegyék meg a szükséges biztonsági intézkedéseket.

IllusztrációForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az IKEA 13 millió e-mailt küldött ki a visszahívással kapcsolatban két hónapja, eddig több mint 1 millió bútort cseréltek vissza.

Az említett termékek a 60 centinél magasabb gyerekeknek szánt fiókos szekrények, illetve a 75 centinél magasabb felnőtt szekrények – írja az Independent.

Ha valaki mégsem a visszahívás mellett döntött, akkor extra tartozékokat kapott, amelyek segítségével a falhoz lehetetett rögzíteni a szekrényt.

A MALM termékcsaládot Magyarországon is lehet kapni, de a vállalat nem vonja ki a terméket a magyar piacról.

Az IKEA magyar honlapján az alábbi figyelmeztetés olvasható a bútorokról:

FIGYELMEZTETÉS! BORULÁSVESZÉLY – A nem rögzített bútor felborulhat. A bútort a falhoz kell rögzíteni a mellékelt biztonsági szerelvény segítségével, hogy a felborulást megakadályozzuk.
Különböző típusú falakhoz különböző rögzítő csavarokat ajánlunk. Használd a fal típusának megfelelő csavarokat, amiket külön vásárolhatsz meg. (Nincs a csomagban.)

Figyelmeztetés az IKEA honlapjánForrás: IKEA

Reagált az IKEA

Az IKEA-t megkérdeztük, hogy az adott terméket Magyarországon is tervezik-e kivonni/visszahívni, válaszukat változtatás nélkül közöljük:

„Az IKEA számára a biztonság kiemelt fontosságú. Termékeit, mivel számos piacon értékesíti, komoly belső és külső minőségbiztosítási próbáknak veti alá, ez a MALM esetében is megtörtént. A termékek csak abban az esetben kerülhetnek tehát az IKEA áruházakba, ha a vonatkozó szabályozásnak megfelelnek, ezeknek a MALM teljes mértékben megfelel.

Az Észak-Amerikában történt tragikus eseményeknek köszönhetően az IKEA mégis úgy döntött, hogy MALM komódjait visszahívja, ez csak ezt a piacot érinti, így például Magyarországon a termék továbbra is kapható.

Szeretnénk a vásárlóknak a lehető legrészletesebb tájékoztatást adni termékeink kapcsán a lehető legtöbb csatornán. A termék helyes rögzítéséhez csomagolunk olyan együttest, mellyel a komódot a falhoz lehet rögzíteni, a vásárlók figyelmét próbáljuk az áruházakban is felhívni arra, hogy a terméket rögzíteni kell, ez a bemutatótérben is minden esetben igaz, vagyis a termékeket rögzítjük.

A rögzítőegyüttes egyébként ingyenes az áruházak vevőszolgálatain is átvehető és elvihető.