A CSOK mellett elindult a NOK is

építkezés építőipar épület
Thai labourers work at a commercial-cum-residence contruction project in downtown Bangkok, 27 May 2004. Thailand cut its 2004 growth forecast to 7.1 percent from 7.9 percent. Despite the revisions, Thailand's first quarter growth was expected to reach 7.5 percent due to strong private and public domestic consumption, and soaring private investment. AFP PHOTO/ Saeed KHAN / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Otthonteremtési Közösségének, vagyis a NOK legfontosabb eleme, hogy mostantól a magyar családok, banki hitelezés nélkül, közösségi formában, akár 4,5 millió forintos állami támogatás mellett is finanszírozhatják új építésű lakásuk vásárlását.
Vágólapra másolva!

Elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Central NOK Szervező Zrt. által benyújtott első 180 fős közösség nyilvántartásba vételi kérelmét, ezzel hivatalosan is elindulhat Magyarországon a nemzeti otthonteremtési közösségek működése - közölte a társaság.

Mint írták, a

NOK szervesen illeszekedik az eddigi CSOK-hoz,

hiszen ez az intézkedés is azt szolgálja, hogy könnyebb legyen a magyar családok lakáshoz jutása, valamint az építőiparhoz kapcsolódó beruházások ösztönzésével munkahelyeket teremtsen, és felpörgesse a hazai építőipart.

A NOK-tagok

120 és 180 hónapig gyűjthetik a befizetéseiket

(fix összeget) és a futamidő lejárta előtt vehetnek lakást. A szerződések szabadon választható értéke 10 és 40 millió forint között lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 15 milliós szerződéses érték a maximális állami támogatással egy 19,5 millió forintos új lakás megvásárlását teszi lehetővé - részletezték.

Forrás: AFP/Saeed Khan

Az első részlet befizetése mellett a fiatalok

azonnal elkezdhetik az előtakarékoskodást.

Minden egyes befizetésük a közösségük számláján halmozódik és összeadódva biztosítja, hogy negyedévente akár több tag számára is elégséges pénz álljon rendelkezésre a közösségen belüli jogosultságok odaítélésére. Az, hogy az egyes tagok mikor jutnak a teljes összeghez, a negyedévente megtartandó kiválasztási eseményen dől el - folytatták.

Az új megtakarítási konstrukció másik fontos előnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt.