Hálaadás, számokban

Hálaadás, pulykavacsora
Vágólapra másolva!
1621-ben ünnepelték az első Hálaadást Észak-Amerikában, akkor az ünnep három napig tartott. Azóta sokat változott a jellege, ahogy az ország is, de a hagyományos pulyka vacsorát, még most is a családja körében tölti sok amerikai.
Vágólapra másolva!

A WalletHub szerint 46 millió pulykát vágnak le évente a hálaadási vacsorákhoz.

Egy átlagos hét kilós pulyka 22,74 dollárba (6 ezer forint) kerül

– állítja az Amerikai Farm Hivatal. A csoport becslése szerint az ünnepi költségek tíz főre ötven dollárba kerültek tavaly – ez több mint 24 százalékos csökkenés 2015-höz képest.

Hálaadási pulykavacsora Forrás: Shutterstock

5 nap kell, amíg a hét kilós pulyka kellően kiolvad a hűtőszekrényben.

Az átlagos amerikai 4500 kalóriát – plusz 229 gramm zsírt – fogyaszt el Hálaadás ünnepén, ami többszöröse a felnőttek számára ajánlott napi kalóriabevitelnek.

Több mint százezer kérdés érkezik november és december között a Butterball Turkey Talk-Line-hoz, ahol 30 éve foglalkoznak telefonos segítséggel, ha valaki elakad a hagyományos pulyka elkészítésével. Egyébként mintegy ötven szakértő áll rendelkezésre a vonal túloldalán, hogy segítse a háztartásokat.

A Hálaadás hétvégéjén nagyjából 4,45 milliárd dollárt költenek el hagyományos kisker. boltokban és webshopokban – állította 151 millió amerikai a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség felmérése során.

Átlagosan 50 millió ember kíséri figyelemmel a Macy Hálaadási Parádéját – ebből 3,5 millióan Manhattan utcáin.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

És nagyjából ugyanennyien, 48,7 millióan adják utazásra a fejüket ezen a hétvégén.