Hihetetlen: egy szekrényben talált pokróc miatt lett gazdag a féllábú férfi

AMERICA BLANKET HANDICRAFT INSIDE INTERIOR NAVAJO RESERVATION NORTH AMERICA UNITED STATES USA UTAH VERTICAL
United States, Utah, Navajo reservation, hand-made blankets
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok történelme korántsem nem nyúlik vissza olyan messzire, mint Európa és Ázsia históriája. Éppen ezért már a XIX. századból származó tárgyak is rendkívül értékesek, különösen akkor, ha azok az őslakos indiánokhoz köthetők. Egy ilyen, értéktelennek tűnő, hét éve a szekrényben porosodó tárgyat talált egy amerikai férfi, aki a ritka pokrócnak köszönhetően lett milliomos.
Vágólapra másolva!

Loren Krytzer átlagos amerikai férfi volt élete legnagyobb részében. Nem volt gazdag, hol építkezéseken dolgozott, hol kárpitos volt, és hónapról hónapra élt családjával.

A dolgok azonban tíz éve még rosszabbra fordultak, ugyanis Krytzer autóbalesetet szenvedett,

amely miatt 2007-ben a bal lábát amputálni kellett.

A baleset még mélyebbre taszította az amúgy sem gazdag családot. A gyerekeket a nagyszülőkhöz küldték Louisiana államba, míg a munka nélkül maradt férfi gyakorlatilag napról napra tengődött.

A férfi a kórházi ágyán

A CNBC-nek adott interjúban Krytzer azt mondta, hogy sikerült az albérlet árát lealkudnia 700 dollárra,

így 200 dollárja maradt az önfenntartásra.

Ekkortájt az egyik helyi gyorsétteremben evett, kedvence a másfél dolláros (400 forint) hotdog-kóla menü volt.

Azonban egy nap rámosolygott a szerencse, éppen amikor 2011-ben az Antiques Roadshow műsort nézte. Az árveréses műsorban egy korai navahó pokrócért 500 ezer dollár adtak.

A navahó egy észak-amerikai indián népcsoport volt, akik híresek voltak szőtteseikről.

A navahók többsége a mai napig a szőttesekből él Forrás: hemis.fr/Frumm John

Ekkor a férfinak a tévé előtt elállt a lélegzete, mert emlékezett rá, hogy hasonló textíliája neki is van, még a nagyanyjától kapta.

Értéktelennek hitt Navahó-pokróc Forrás: John Moran

Krytzer szerint a mamája az anyagot teljesen értéktelennek tartotta,

volt olyan időszak, amikor macskák fekhelyéül szolgált.

A döbbent férfi tudta, hogy a pokróc nagyon régi, eredetileg még az ükapjáé volt, és az 1800-as években készíthették.

A férfi ükapjáról készült fotó Forrás: John Moran

A férfi több régiségkereskedőhöz is elment, de végül John Moran cége, egy az amerikai őslakosok relikviáira specializálódott aukciós ház figyelt fel a textíliára.

Krytzer elmesélte, hogy az ükapja dakotai kereskedő volt, tőle származik a pokróc. Miután alaposan bevizsgálták a szőtt anyagot, kiderült, hogy az egyik legritkább és legjobb minőségű anyagról van szó, olyan, amilyen csak a törzsfőnököknek jutott.

Ritka a navahó indiánok által készített textília Forrás: John Moran

A pokrócot előzetesen 150-200 ezer dollárra becsülték. A kikiáltási ár 150 ezer dollár volt, amely mindössze 77 másodperc alatt felkúszott 1,5 millió dollárra.

Ez forintra átszámolva 400 millió forint.

Bár az aukciós ház számított rá, hogy a relikvia ára felmehet valamelyest, de ezen ők is meglepődtek, a mai napig ez a legdrágábban elkelt tárgyuk.

A Navahó-textil különösen értékes lehet a gyűjtőknek, melynek értékét az adja, hogy Észak-Amerika történelme igencsak rövid, így

az őslakosok által készített több száz éves tárgyak rendkívül autentikusnak és ezáltal drágának számítanak.

A Krytzer által eladott pokrócból összesen 3-4 létezik a világon, a legdrágább indián textíliáért 1,8 millió dollárt adtak.

A szerencsés férfi számlájára végül 1,3 millió dollár érkezett meg a jutalékok levonása után, amiből azóta is boldogan él. Többek között vett két házat, egy Ford Mustangot, és már befektetései is vannak.