Kína vagyonokat költ a környezetszennyezés leküzdésere

SQUARE FORMAT Tourists wear mask to protect air pollution in Beijing, China  on Dec. 1, 2015. Accordting to the health authorites,  Air pollution has continued to hazardous levels and gray smog blanketed the skies. ( The Yomiuri Shimbun )
Többen maszkkal védekeznek
Vágólapra másolva!
Kína az utóbbi időben komoly energiát fektet a különböző zöld megoldásokba és mindenképp csökkenteni szeretné az ország szennyezettségét. Jelenleg annyi pénzt költenek erre a célra, hogy még az ország GDP-je is csökkenni fog 0,5 százalékká.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy évtizedben Kína hatalmas változásokon esett át és vezető gazdasági hatalom lett. Ennek köszönhetően több 100 millió ember emelkedett ki a szegénységből, de mindez iszonyatosan megviselte a környezetet.

A rossz minőségű levegő 1,1 millió ember haláláért volt felelős 2015-ben, és ezzel az adattal világelsők.

Hszi Csin-Ping Forrás: Sputnik/Sergey Guneev

Hszi Csin-ping elnök a kommunista párt legutóbbi kongresszusán elmondott beszédében összesen 15-ször használta a „zöld” jelzőt, ami Tommy Hszi, az OCBC Bank közgazdásza szerint az egész országra jellemző mentalitásváltást tükrözi. A helyiek és a vállalatok is felismerték, hogy sokkal többet kell tenniük a környezetszennyezés ellen és pusztán a szavak már nem elegendőek.

A pekingi kormányzat folyamatosan népszerűsíti a megújuló energiákat és igyekszik mindent megtenni annak érdekébe, hogy a környezetre legkárosabb iparágak kibocsátását csökkentsék.

Szakértők szerint, ezek a lépések is azt mutatják, hogy a kínaiak már elégedetlenek a jelenlegi helyzettel és elvárják a kormánytól, hogy cselekedjen.

illusztráció Forrás: Origo

A környezettudatosságnak megvan azonban az ára, méghozzá a gazdasági növekedés lassulása. 2010 óta 10 százalékról 7 százalékra csökkent éves szinten Kína gazdasági növekedése. Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza szerint Kína szmog elleni harca 0,5 százalékkal csökkenti az ország GDP-jét és csak az utolsó negyedévben 56 milliárd dollárjába került.

Peking és környéke lehet az első terület, amely komoly változások elé néz. A kormány 25 százalékkal szeretné csökkenteni a levegő károsanyag-tartalmát.

Továbbá bizottság vizsgálja több cég működését is, várhatóan 180 000 vállalatot büntetnek majd meg.

Peking Forrás: AFP/Imaginechina/Fu zengka

A hatások már érezhetők. Hopej régióban, amely a fővárostól nem messze található, idén 15 százalékkal csökkentek az eladások a környezetvédelmi intézkedések nyomán. Az egyik tulajdonos arról beszélt, hogy a kormányzat felszólította munkagépei korszerűsítésére, aminek következtében csúszott a gyártással. Több mint egymillió dollárt költött új felszerelésekre, ám ezeket még nem vették át a szabványügyi biztosok.

Kérdés az, hogy vajon Kína akkor is betartja-e az előírásokat, ha ezek miatt jelentősen visszaesik a gazdaság teljesítménye. Amikor 2016-ban a gazdasági mutatók komolyan csökkentek az év elején, az állam lazított a környezetvédelmi szabályokon. Előbb-utóbb Pekingnek meg kell találnia az egészséges egyensúlyt a gazdasági növekedés és a környezetvédelem között.