Ezekben a városokban vannak a világ legdrágább irodái

2017.12.01. 15:11

A világon egyre drágábbak az irodák, globálisan 1,5 százalékkal kerül többe egy munkaállomás idén, mint egy évvel korábban. 2013 óta a legdrágább irodai város London volt, azonban most az élről letaszította Hongkong.

London West End városnegyede őrülten drága, irodát bérelni is itt lehetett a legmagasabb összegért hosszú éveken keresztül. Azonban a helyzet változott a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó felmérése szerint.

Az élen a vállalat szerint Hongkong áll 2017-ben, ami azt jelenti, hogy 2013 óta először nem London vezeti a listát. A felmérés 58 ország 215 városát érintette - írja a Quartz.

A változás oka egyszerű: brexit. 

London bankközpontja a HSBC, a Citigroup, a JPMorgan a Chase, és a Barclays központjávalForrás: AFP/Odd Andersen

Míg Hongkongban az egy munkaállomásra eső éves díj 6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, addig Londonban 19 százalékkal estek az árak ugyanekkor.

Az élen álló Hongkongban egy munkaállomás éves díja 27 431 dollár, azaz 7,2 millió forint.

A lap megemlíti, hogy abból a pénzből, amiből egy 100 fős vállalat működik Hongkongban, abból fenntartható

  • egy 300 fős iroda Torontóban,
  • egy 500 fős iroda Madridban vagy
  • egy 900 fős iroda Mumbaiban.

A hongkongi növekedés a tehetős kínai üzletembereknek köszönhető, akik nem sajnálnak horribilis összegeket elkölteni például azért, hogy helyük legyen a város második legmagasabb épületében.

Az International Finance Centre 415 méter és 88 emelet magas, a bérelhető terület nagysága pedig 185 ezer négyzetméter.

A hongkongi International Finance CentreForrás: Shutterstock

Az árat szintén emeli, hogy a helyi ingatlanmágnás, Li Ka-shing eladta a 73 emeletes „The Center" névre hallgató felhőkarcolót egy kínai konzorciumnak. Az ár 5,15 milliárd volt, ami minden idők legdrágább ingatlantranzakciójának számít.

A The Center földszintjeForrás: Wikipedia/WiNG

Hongkongban nem csak az irodák drágák. Egy márciusi tanulmány szerint Hongkong Szingapúr után a világ második legdrágább városának számít.