A környezettudatosság a legfontosabb a napelemeknél

napelem
A picture shows solar panels installed on the roof of a house in Loos-en-Gohelle, northern France, on November 25, 2016. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
A magyarok többsége pozitívan vélekedik a napelemes rendszerekről. Legfőbb előnyüknek a környezettudatosság mellett az energiaszolgáltatóktól való függetlenséget tekintik azok a főként családi házban élők, akik szívesen belevágnának saját rendszer telepítésébe – derül ki egy felmérésből, amelyet az Optimum Solar megbízásából készített az NRC Marketingkutató és Tanácsadó. Az érintettek jelentős részét azonban a magas belépési költségek visszatartják, bár az igényelhető támogatásokról keveset tudnak.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hazai online piackutatási platform, a NetPanel segítségével készített felmérés eredményei nem csak igazolták az előzetes kutatási várakozásokat, hanem a jövő energiagazdálkodását érintő legfontosabb kérdésekben is rávilágítanak a magyarok gondolkodásmódjára.

A családi házban élők körében a legnépszerűbb

A felmérés fő célja az volt, hogy a lakosság napenergiához való viszonyulását vizsgálja, mivel az emberek számára a megújuló energiaforrások közül, ez a legkönnyebben elérhető energiafajta.

A felmérés eredménye, hogy

a saját tulajdonú családi házban, vagy ikerházban élők elsöprő többsége, 84 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy napelemet szereltessen a házára.

A családi házban élők többsége szívesen látna napelemeket a házán (illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az érdeklődést azonban mérsékli, hogy ugyanennyien vélekednek úgy, hogy ez a technológia egyelőre túl sokba kerül. A képet tovább árnyalja, hogy

az érintettek 62 százaléka még nem hallott a napelemes rendszer felszereltetésére fordítható, kedvezményes, államilag támogatott hitelprogramról,

melynek segítségével azok is belevághatnak otthonuk korszerűsítésébe, akiknek az indulótőke egy összegben nem áll rendelkezésükre.

Környezettudatosság és szolgáltatói függetlenség

A napelem felszerelése mögötti motivációk között első helyen a környezettudatosság (67 százalék) és az energiaszolgáltatóktól való függetlenedés (66 százalék) szerepel. Mindössze a válaszadók harmada vágna bele a fejlesztésbe azért, mert növeli az ingatlana értékét, vagy, mert jól megtérülő beruházásnak tartja.

Azok, akik nem szereltetnének családi házukra napelemet, az árát és az engedélyeztetéssel járó vesződségeket tartják a legaggasztóbbnak, illetve tartanak a téli, napsütésben szegény időszaktól.

Például azt, hogy a napsütéses időszakban megtermelt és el nem fogyasztott plusz áram automatikusan a közműszolgáltató rendszerébe kerül, és a kevésbé napsütéses időszakokban ugyanekkora mennyiség költségmentesen elhasználható – hangsúlyozta Lugos Roland, a felmérést megrendelő cég ügyvezetője. Szerinte sokak számára az is okot adhat az aggodalomra, hogy megtérül-e az abba fektetett beruházás.

A napelemek beruházási költségei jóval hamarabb megtérülnek, mint ameddig a panelek képesek az energiatermelésre Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

Ugyanakkor a napelemes rendszerek általában 8-10 év alatt megtérülnek.

Egyes termékek akár 20 év termékgaranciával is rendelkezhetnek, de ezután az időtartam után is üzemképesek, és tovább termelik az áramot, lényegében ingyen.