Az elmúlt évek leghidegebb decembere jön

2017.12.01. 12:07

A szokásosnál jóval hidegebb lehet az idei december egész Európában, így Magyarországon is. A kontinens felkészült az elmúlt évek leghűvösebb decemberére, de a gázkészleteket jócskán csökkentheti az extrém időjárás.

Az elmúlt hét év leghidegebb tele előtt áll Európa – írja a Bloomberg.

A gazdasági szaklap nyolc szakértőt kérdezett meg arról, hogy milyen decemberre lehet számítani. Szerintük 2010 óta nem látott hideg jöhet, különösen a hónap első fele lesz szokatlanul fagyos. A nagy hideg legfőbb oka, hogy magas légnyomású légtömegek vannak mind Izlandnál, mind Oroszországnál, így sarki hideg áramlik a kontinensre mindkét irányból.

A hideg már itt van, havazások várhatóak Kelet-Európában, amelyek valószínűleg a kontinens közepe felé húzódnak, és akár Nagy-Britanniát is elérheti.

Téli időjárás BudapestenFotó: Hirling Bálint - Origo

Németországban például már hétvégén fagy közeli lehet az átlaghőmérséklet, míg a 10 éves átlag 3,4 Celsius-fok. Hasonlóan járhat Csehország is. A leghidegebb a kontinensen Norvégiában, valamint Európa délnyugati részén lehet.

A magyar átlaghőmérséklet az elmúlt négy évben 3,1 Celsius-fok volt, míg az átlag 0-1 fok körül alakulhat a hétvégén.

A hideg ellenére várhatóan 2017 lesz az utóbbi évek legmelegebbike.

A Bloomberg szerint Európa felkészült a nagy hidegre, mind az elektromos hálózat, mind a földgázkészletek az átlagosnál több tartalékkal rendelkeznek.Ez azt jelenti, hogy vélhetően nem okoz majd ellátási problémát a nagy hideg.

Kemény tél jöhetForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban vannak kockázati tényezők is, hiszen a nagy decemberi hideg a készletek csökkenéséhez vezethet. Emellett fontos megemlíteni, hogy a kínai gázellátásban hiány léphet fel, ami akár az európai piacra is hatással lehet.