Nem kellett senkinek a legnagyobb orosz gyémánt

2017.12.04. 09:50

Orosz bányászok két éve egy óriási nyers gyémántot találtak Szibériában. A kőből később megszületett minden idők legnagyobb orosz csiszolású gyémántja, amelynek árverését tartották a héten. De hiába a rendkívüli méret és minőség, a drágakő nem talált gazdára.

Óriási reményekkel várta a november végi árverést az Alrosa nevű gyémántbányász társaság, ahol az öt darabból álló gyémántkollekciójuk árverését tartották.

Az öt drágakő közül a legdrágább a Dynasty nevű gyémánt 51,38 karátos.

Ez a valaha volt legnagyobb orosz gyémánt. A nyers, 179 karátos gyémántot Jakutföldön bányászták 2015-ben, majd ebből metszették a rekord nagyságú ékkövet.

A Dynasty gyémántForrás: AFP/Yuri Kadobnov

Az 57 fazettából (oldalból) álló gyémánt háromszorosan is kiváló minősítést kapott, ugyanis három tényezőben (csiszolás, szimmetria és vágás) is a legmagasabb értékelést kapta.

Emellett a gyémánt tisztasága majdnem tökéletes, ugyanis a VVS1 jelölést kapta, ami azt jelenti, hogy gyakorlott szakember számára is nehéz szennyeződést találni a kőben, és azok is csak fehér színűek lehetnek.

Különleges minőségű és méretűForrás: AFP/Yuri Kadobnov

A gyémánt ritkaságát jól jelzi, hogy a gyémántok kevesebb mint 1 százaléka rendelkezik hasonló karakterisztikával.

Azonban hiába a rendkívüli méret, minőség és a 130 regisztrált résztvevő, nem sikerült eladni az online árverésen a gyémántot - írja a Bloomberg.

Új árverés kellForrás: AFP/Sputnik/Maksim Blinov

Az Alrosa tulajdonosa minimum 10 millió dollárt szeretett volna kapni a teljes kollekcióért, azonban csak a másik négy orosz családról (Seremetyev, Juszupov, Orlov és Voroncov) elnevezett kő talált gazdára.

A kudarc miatt vélhetően újabb, immáron önálló aukciót tartanak a Dynasty gyémántnak.

Múlt héten egy másik árverést is volt, a 14,93 karátos Pink Promise rózsaszín gyémánt 32 millió dollárért talált gazdára a Christie's árverésén.

A Pink Promise egy gyűrűbenForrás: AFP/Anthony Wallace

Bár a cikkben szereplő gyémántok is különlegesek, de az elmúlt héten mégis leginkább mindenki Harry herceg menyasszonyának különleges jegygyűrűjéről beszélt, amelynek még az árát is szinte lehetetlen megmondani.