Huszonéves srácot támogatnak milliókkal a legtehetősebb befektetők

2017.12.02. 12:58

A hagyományos sportok szerelmeseinek és az átlagembernek valószínűleg furcsán hangzik, amikor arról írunk, hogy néhány huszonéves srác dollármilliókat keres azzal, hogy videojátékokat játszik versenyszerűen. Ebben azonban nincs semmi meglepő, a befektetők szerint a sportok is szép lassan a digitális felé tolódnak. Ezt jól mutatja, hogy a legtehetősebb üzletemberek és vállalatok sorban állnak saját e-sport csapatot keresve, mert aki kimarad, az gyorsan lemarad.

Hol van már az az idő, amikor a számítógép-játékosokat zsíros hajú, túlsúlyos, pattanásos tinikkel azonosították, akik sosem jönnek föl szüleik pincéjéből, és egész nap a játékokat tolják. A mostani e-sportolók többet keresnek, mint amiről a legtöbb kortársuk valaha is álmodott,  meccseiket milliók követik élőben, és hatalmas rajongótábor figyeli minden mozdulatukat.

IllusztrációForrás: AFP/Andrzej Grygiel

Nem meglepő, hogy a vállalatok gyorsan felfigyeltek a lehetőségre, és manapság valóságos csata zajlik a legjobb csapatok megszerzéséért. Ez viszont nem olcsó mulatság. Aki szeretne saját csapatot a Blizzard nagy sikerű videojátéka, az Overwatch jövőre induló bajnokságában,

annak 20 millió dollárt kell fizetnie, csak az indulási jog megszerzéséhez. 

A világ talán legnépszerűbb internetes játéka, a League Of Legends is halad a korral, és a profi amerikai sportokhoz hasonlóan ők is franchise bajnokságot indítanak észak-amerikai csapatoknak. A franchise rendszer lényege, hogy minden résztvevőnek helyet kell vásárolnia a bajnokságban, de onnan nem eshetnek ki, mint például az európai labdarúgásban. Egy franchise spot 10 millió dollárba került.

#IMTLoL is ready to take on @teamenvyus in the #NALCS! #IMTWIN

A post shared by Immortals (@immortals_gg) on

A Mattel nemrég csapatot vásárolt a League of Legends amerikai bajnokságában (NA LCS). A céget többek között a kosárlegenda Magic Johnson és a Walt Disney is támogatta. Bruce Stein, a Mattel egykori vezérigazgatója szerint 300 milliós rajongótábor várja a bajnokság indulását, ami rég nem látott üzleti lehetőségeket jelent azoknak, akik időben megszerezték az elérhető helyeket.

Nemcsak a fiatal befektetők látják a potenciált a legújabb őrületben. A Dallas Cowboys, a világ egyik legértékesebb sportcsapatának a tulajdonosa, Jerry Jones és John Goff befektető nyilvánosságra nem hozott összegért megszerezték a többségi tulajdonjogot a CompLexity Gamingben.

IllusztrációForrás: Wikimedia Commons

A játékosok, akik eddig átlagosan 2500 dollárt kerestek, most minimum a tízszeresét fogják, nem beszélve a legnagyobb sztárokról, akik dollármilliókat zsebelhetnek be.

Noah Whinston egy 23 éves srác, aki kibukott az egyetemről, de jelenleg tízmilliókat fektetnek az e-sport csapatába. A támogatói között szerepel a kötvénykirály Mike Milken és a milliárdos Phil Anschutz az AEG egyik vezetője. A Los Angeles Valiant jövőre kezdi meg szereplését az Overwatch bajnokságában.

Whinston Chicagóban nőtt fel, apja közgazdaságtan professzor, anyja pedig politológus. Korábban online pókerrel keresett pénzt, majd az akkor népszerű kártyajáték a Magic: The Gathering kártyákkal kezdett el üzletelni. Később fejlesztett egy weboldalt, ahol a játékosok virtuális csapatokat építhettek az e-sport híres játékosaiból, majd nyereményekért szállhattak versenybe egymás ellen.

IllusztrációForrás: AFP/Robyn Beck

Az oldalt egy idő után jogi problémák miatt le kellett állítani. Addigra Whinston megismerkedett Clinton Foy befektetővel, akivel közösen vettek egy e-sport csapatot, amelyet átneveztek Immortalsra. Ezután olyan támogatókat csábítottak magukhoz, mint a Linking Park zenekart képviselő Lions Gate Entertainment. Foy később elmondta, hogy senki sem akarta kiadni az ingatlanát az akkor még tinédzser fiúnak, ezért neki kellett aláírnia a bérleti szerződéseket, hogy a csapatnak legyen hol edzeni.

Noah apja, aki jelenleg közgazdaságtant tanít a világ egyik leghíresebb egyetemén az MIT-n, arról beszélt, hogy próbálták meggyőzni a fiút, hogy folytassa inkább az iskolát, azonban mostanra belátta: a fia jó döntést hozott, és ahogyan ő mondta, átment a gazdasági vizsgáján.

Nemrég az Immortals csapata nem tudta sikerült megszerezni a League of Legendsben megpályázott franchise helyet, ami után rengeteg rajongó írt dühös leveleket a játék gyártójának, a Riotnak. 

Az Immortals büszkélkedhet egyébként az első olyan létesítménnyel, amely hivatalosan e-sport játékosoknak készült. A Marina Del Rey-en található ház két tucat játékosnak ad otthont, akik reggeltől estig gyakorolnak. Az 1900 négyzetméteres birtokon minden megtalálható, amire szüksége lehet a csapattagoknak, akiknek tagjai több játékban is versenyeznek az év során.