Huszonéves srácot támogatnak milliókkal a legtehetősebb befektetők

CS:GO Katowice 2017
Members of the team Astralis from Denmark(C-L) and FaZe (C-R) compete during the final of the Intel Extreme Masters (IEM) Expo at the International Congress Centre in Katowice, Poland, on March 5, 2017. The Expo is part of the world championship in computer games Intel Extreme Masters (IEM) during which the best players compete in two games: Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) and StarCraft II. / AFP PHOTO / PAP / Andrzej Grygiel / Poland OUT / EASTNEWS OUT
Vágólapra másolva!
A hagyományos sportok szerelmeseinek és az átlagembernek valószínűleg furcsán hangzik, amikor arról írunk, hogy néhány huszonéves srác dollármilliókat keres azzal, hogy videojátékokat játszik versenyszerűen. Ebben azonban nincs semmi meglepő, a befektetők szerint a sportok is szép lassan a digitális felé tolódnak. Ezt jól mutatja, hogy a legtehetősebb üzletemberek és vállalatok sorban állnak saját e-sport csapatot keresve, mert aki kimarad, az gyorsan lemarad.
Vágólapra másolva!

Hol van már az az idő, amikor a számítógép-játékosokat zsíros hajú, túlsúlyos, pattanásos tinikkel azonosították, akik sosem jönnek föl szüleik pincéjéből, és egész nap a játékokat tolják. A mostani e-sportolók többet keresnek, mint amiről a legtöbb kortársuk valaha is álmodott,

meccseiket milliók követik élőben, és hatalmas rajongótábor figyeli minden mozdulatukat.

Illusztráció Forrás: AFP/Andrzej Grygiel

Nem meglepő, hogy a vállalatok gyorsan felfigyeltek a lehetőségre, és manapság valóságos csata zajlik a legjobb csapatok megszerzéséért. Ez viszont nem olcsó mulatság. Aki szeretne saját csapatot a Blizzard nagy sikerű videojátéka, az Overwatch jövőre induló bajnokságában,

annak 20 millió dollárt kell fizetnie, csak az indulási jog megszerzéséhez.

A világ talán legnépszerűbb internetes játéka, a League Of Legends is halad a korral, és a profi amerikai sportokhoz hasonlóan ők is franchise bajnokságot indítanak észak-amerikai csapatoknak. A franchise rendszer lényege, hogy minden résztvevőnek helyet kell vásárolnia a bajnokságban, de onnan nem eshetnek ki, mint például az európai labdarúgásban.

Egy franchise spot 10 millió dollárba került.

#IMTLoL is ready to take on @teamenvyus in the #NALCS! #IMTWIN

A post shared by Immortals (@immortals_gg) on

A Mattel nemrég csapatot vásárolt a League of Legends amerikai bajnokságában (NA LCS). A céget többek között a kosárlegenda Magic Johnson és a Walt Disney is támogatta. Bruce Stein, a Mattel egykori vezérigazgatója szerint 300 milliós rajongótábor várja a bajnokság indulását, ami rég nem látott üzleti lehetőségeket jelent azoknak, akik időben megszerezték az elérhető helyeket.

Nemcsak a fiatal befektetők látják a potenciált a legújabb őrületben. A Dallas Cowboys, a világ egyik legértékesebb sportcsapatának a tulajdonosa, Jerry Jones és John Goff befektető nyilvánosságra nem hozott összegért megszerezték a többségi tulajdonjogot a CompLexity Gamingben.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A játékosok, akik eddig átlagosan 2500 dollárt kerestek, most minimum a tízszeresét fogják, nem beszélve a legnagyobb sztárokról, akik dollármilliókat zsebelhetnek be.

Noah Whinston egy 23 éves srác, aki kibukott az egyetemről, de jelenleg tízmilliókat fektetnek az e-sport csapatába. A támogatói között szerepel a kötvénykirály Mike Milken és a milliárdos Phil Anschutz az AEG egyik vezetője. A Los Angeles Valiant jövőre kezdi meg szereplését az Overwatch bajnokságában.

Whinston Chicagóban nőtt fel, apja közgazdaságtan professzor, anyja pedig politológus. Korábban online pókerrel keresett pénzt, majd az akkor népszerű kártyajáték a Magic: The Gathering kártyákkal kezdett el üzletelni. Később fejlesztett egy weboldalt, ahol a játékosok virtuális csapatokat építhettek az e-sport híres játékosaiból, majd nyereményekért szállhattak versenybe egymás ellen.

Illusztráció Forrás: AFP/Robyn Beck

Az oldalt egy idő után jogi problémák miatt le kellett állítani. Addigra Whinston megismerkedett Clinton Foy befektetővel, akivel közösen vettek egy e-sport csapatot, amelyet átneveztek Immortalsra. Ezután olyan támogatókat csábítottak magukhoz, mint a Linking Park zenekart képviselő Lions Gate Entertainment. Foy később elmondta, hogy

senki sem akarta kiadni az ingatlanát az akkor még tinédzser fiúnak, ezért neki kellett aláírnia a bérleti szerződéseket, hogy a csapatnak legyen hol edzeni.

Noah apja, aki jelenleg közgazdaságtant tanít a világ egyik leghíresebb egyetemén az MIT-n, arról beszélt, hogy próbálták meggyőzni a fiút, hogy folytassa inkább az iskolát, azonban mostanra belátta: a fia jó döntést hozott, és ahogyan ő mondta, átment a gazdasági vizsgáján.

Nemrég az Immortals csapata nem tudta sikerült megszerezni a League of Legendsben megpályázott franchise helyet, ami után rengeteg rajongó írt dühös leveleket a játék gyártójának, a Riotnak.

Az Immortals büszkélkedhet egyébként az első olyan létesítménnyel, amely hivatalosan e-sport játékosoknak készült. A Marina Del Rey-en található ház két tucat játékosnak ad otthont, akik reggeltől estig gyakorolnak. Az 1900 négyzetméteres birtokon minden megtalálható, amire szüksége lehet a csapattagoknak, akiknek tagjai több játékban is versenyeznek az év során.