Eldőlt a Google londoni felhőkarcolója

2017.12.04. 13:05

Szokatlan stílusú irodaházat építtet a Google Londonban. Az óriási épület magasabb lenne, mint London legnagyobb felhőkarcolója, ha talpra lehetne állítani. Forradalmat indíthat el az új elképzelés.

Elkészültek a londoni Google székház tervei, a vállalat európai főhadiszállása a King's Crossnál épül. A keresőóriás új irodaháza forradalmat hozhat az építészeti trendekbe, ugyanis nem magas lesz, mint egy felhőkarcoló, hanem hosszú, mint egy óriási pláza.

A fektetett felhőharcoló, vagy ahogy a Business Insider is nevezi, a földkarcoló hosszabb lesz, mint London legmagasabb irodaháza.

(A skyscaper (felhőkarcoló) kifejezésből alkották meg a landscaper kifejezést, ami amúgy létező szó, kertészekre, tájkertészekre használják leginkább)

A Shard néven ismert torony 309,7 méter magas, míg a Google központja ennél magasabb,

329,8 méter lenne, ha talpra állítanánk.

Az épületet a dán Bjarke Ingels Group és a Heatherwick Studios álmodta meg, és szerintük az épület a maga nemében az egyik első ilyen lesz a világon.

A szakértők szerint az ilyen jellegű épületek egyre inkább népszerűek lesznek a következő 20 évben az Egyesült Államokban.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy a nagy alapterület miatt, az ilyen épületek alapjaiban formálhatják át egy-egy város tájképét.

Az épületben lesz 3 darab 25 méteres úszómedence, 200 méteres futópálya a tetőn és egy óriási sportcsarnok is. Ezek mind olyan dolgok, amelyeket elég nehezen lehetne beépíteni egy igazi felhőkarcolóba.

A 11 emeletes irodakomplexum lesz az első olyan épület az Egyesült Államokon kívül, ami teljes egészében a Google tulajdonában van.

Egyelőre az építési költségek nem ismertek, bár a Daily Mail becslése szerint 1 milliárd fontba kerül az irodaház. A közel 93 ezer négyzetméternyi alapterületű monstrum építkezése 2018-ban kezdődik meg.

Az épületben 7000 ember fog dolgozni (ebből 4500 Google alkalmazott lesz), és a cég hangsúlyozta, hogy elkötelezett Nagy-Britannia mellett a brexit ellenére is.

Az új központ három fő részre tagolódik:

  • földszintrész
  • középső (irodai) rész
  • tetőrész

Az épület tetején nem csak futópálya lesz, a 300 méteres terasz növényekkel lesz benépesítve, amely számtalan relaxációs zónát biztosít az ott dolgozóknak. A helyszín alkalmas lesz pihenésre, sportolásra és üzleti tárgyalásokra egyaránt.

Az amfiteátrum nevű helyről 270 fokos kilátás nyílik Londonra.

Érdekesség, hogy nem a teljes épületet foglalja el a Google, a földszinti helyiségeket kiadják boltoknak, így bárki beléphet az épületbe, még akkor is, ha csak ezt vásárlóként teheti meg.

A Googleplex épület a kaliforniai Mountain View-banForrás: Origo

Természetesen az épület megfelel a legújabb energiatakarékossági elvárásoknak is. A napelemek évente várhatóan 19 800 kilowattórányi áramot termelnek, újrahasznosítják az esővizet, de hulladékfeldolgozó üzeme is lesz az épületnek.

A tervezők szerint nemcsak a tetőn, hanem az épület belsejében is rengeteg növényt helyeznek majd el.