2018-tól a tervezettnek megfelelően emelkedik a bankok többlet-tőkekövetelménye

2017.12.05. 10:38

A rendszerszinten jelentős bankok többlet-tőkekövetelményénél nem indokolt az eredeti ütemezés módosítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éves felülvizsgálata alapján, így a tőkepufferráták 2018-ban a tavaly meghirdetett egyedi pályáknak megfelelően emelkednek – tette közzé a jegybank a honlapján.

Az MNB közleményében ismerteti: a rendszerszinten jelentős intézmények esetleges pénzügyi nehézsége a fertőzési hatásokon keresztül veszélyeztetheti a pénzügyi közvetítőrendszer működését, és közvetve reálgazdasági problémákat is eredményezhet.

Az MNB 2017-ben nyolc, egyéb rendszerszinten jelentős intézményt azonosított (körük megegyezik a tavalyival), az OTP Bankot, az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t, a K&H Bankot, a Magyar Takarékszövetkezeti Bankot, a Raiffeisen Bankot, az Erste Bank Hungary-t, a CIB Bankot és az MKB Bankot.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

A jegybank az érintett hitelintézetek sokkellenálló képességének erősítése érdekében 0,5-2 százalék közötti tőkepuffer-követelményt állapított meg. A rendszerszinten jelentős intézményekre vonatkozó többlettőke-követelmény az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának korábbi döntése alapján 2017-től négy év alatt fokozatosan növekvő, lépcsőzetes módon lép életbe.

A megállapított ütemezés összhangban áll a nemzetközi szabályozói gyakorlattal. A fokozatos bevezetés biztosítása a pénzügyi stabilitás erősítése mellett támogatja az élénkülő hitelezés kibontakozását, és elegendő felkészülési időt biztosít az érintett intézmények számára a megfeleléshez – írják a honlapon.

Az MNB – az uniós jogszabályokkal összhangban – kiemelt figyelemmel követi működésüket, és sokkellenálló képességük erősítésére bevezetett addicionális tőkepuffer-előírás mértékét legalább évente felülvizsgálja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK