Az unió feketelistára tett 17 országot

Horizontal
FILE - Aerial view of the Panama City bay taken on March 23, 2015. Close aides of Russian president Vladimir Putin are among those whose assets feature in a vast expose of tax havens published on April 3, 2016 after a year-long investigation into 11.5 million leaked documents. The assets of around 140 political figures -- including 12 current of former heads of states -- are mentioned in the revelations, according to the probe by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) and German daily Sueddeutsche Zeitung. AFP PHOTO/ Rodrigo ARANGUA / AFP / RODRIGO ARANGUA
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években két nagyobb offshore-botrány is kirobbant, amelyet nem nézhettek tétlenül az Európai Unió vezetői. Ezért elkészítettek két listát, amelyen az uniós adószabályokkal nem összhangban lévő országok szerepelnek. Hogy pontosan milyen szankciókat tervez az EU, azt egyelőre nem lehet tudni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió közzétette első feketelistáját, amelyen azok az adóparadicsomok szerepelnek, amelyek szankciókra számíthatnak az unió részéről.

A listán 17 ország van, de egyelőre nem tudni, hogy azokkal szemben pontosan milyen konkrét lépésekre készül a közösség.

A feketelistás országok

Amerikai Szamoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Dél-Korea, Makaó, Marshall-szigetek, Mongólia, Namíbia, Palau, Panama, Saint Lucia, Szamoa, Trinidad és Tobago, Tunézia és az Egyesült Arab Emirátusok

Az Unió kivételes helyzetben, például természeti katasztrófa esetén, átmenetileg eltekinthet a listán szereplő államokkal kapcsolatos szankcióktól – írja a BBC.

Panama City, az offshore botrányok egyik fő színhelye Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

Nem csak a fent említetteket figyeli az unió, az EU ugyanis egy úgynevezett szürkelistát is készített, amelyen az a 47 nemzet van, amelyek ígértet tettek arra, hogy megváltoztatják adózásukat és végrehajtják a jogharmonizációt, az uniós előírások nak megfelelően.

A összehangolással kapcsolatos határidő 2018 vége.

A listákat több kritika is érte. Ennek oka, hogy a megengedőbb besorolású listára került több olyan hely is, amelyet adóparadicsomként tartanak számon. Ezek jellemzően brit kötődésű szigetek (például a Brit-csatorna szigetek, Bermuda vagy a Kajmán-szigetek).

Pierre Moscovici, az unió pénzügyi biztosa szerint ez egy komoly lépés volt, de szerinte fontos lenne,

hogy a listát ne csak az EU alkalmazza, hanem előbb-utóbb kiterjedjen az egész világra.

A listával kapcsolatban azt is írták, hogy a legfőbb szempont a besorolásnál az volt, hogy az adott nemzet együttműködőnek mutatkozott-e, vagy ragaszkodott a jelenlegi adórendszeréhez.

Pierre Moscovici Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A lépésre minden bizonnyal azért szánta el magát az unió, mert rövid időn belül kétszer robbant ki offshore-botrány. Tavaly a Panama-papírok, míg idén a Paradise-iratok keltettek nagy hullámokat.

Az említett adóparadicsomokban nincsenek, vagy rendkívül kedvezőek a társasági adózási feltételek. Emiatt több vállalat és híresség offshore cégeken keresztül mérsékli adóterheit, általában titokban.

Azonban fontos megemlíteni, hogy egy adóparadicsomban adózni jogilag nem büntetendő,

azonban a közteherviselés miatt illik nem kimeneti a vagyont abból az országból, ahol a cég működik,

és az ottani jogszabályoknak megfelelően adózni.