Megegyezett a Tesco a szakszervezetekkel

tesco, sztrájk, dolgozók
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A 2017-es vitás év után a Tesco és a szakszervezetek már most sikeresen megállapodtak a jövő évi bérekről. Az emelésnek köszönhetően átlagosan 10 százalékkal emelkednek a bérek. A döntés több mint 14 ezer embert érint.
Vágólapra másolva!

Az áruházlánc közleménye szerint a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében

további 2,8 milliárd forintot fordítanak a kiskereskedelemi dolgozók béremelésére.

A Tesco közleménye is kiemeli, hogy a béremelés összesen 14 100 munkavállalót érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.

A Tesco jövőre 197 ezer forintra emeli a legalacsonyabb béreket

Még novemberben kezdődtek meg a bértárgyalások a szakszervezetek és a Tesco között. Ma a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete bejelentette,

hogy a tárgyalások sikeresek, és megegyeztek az áruházlánccal.

Ez azt jelenti, hogy

a Tesco 197 ezer forintra emeli

a legalacsonyabb béreket 2018. januártól.

A szakszervezet javaslata alig volt ennél magasabb, a KDFSZ 200 ezer forintot szeretett volna.

Az alkalmazottak a 2018-ban a szakmunkás bérminimum (180 500 forint) feletti összeget (197 000 forint) fogják megkapni a vállalattól, melyet kiegészít a cafetéria, dolgozói kedvezmény és adott esetben a műszaki pótlékok.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A vállalat dolgozóinak 70 százaléka dinamikus bérfejlődésen ment keresztül, hiszen ez a csoport 2016 decemberében 143 000 forintos alapbérrel rendelkezet.

Ez az eredmény a szakszervezetek és a dolgozók következetes kiállásának eredménye – írja közleményében a KDFSZ.

A béremelés érinti a raktári és a bér Tb-osztályon dolgozókat munkavállalókat is.

Magasabb bérekért tüntetnek a Tesco-dolgozók Forrás: Koncz Márton

A KDFSZ és a partner szakszervezet megállapodott a munkaáltatóval abban is, hogy 2018 áprilisában ismét tárgyaló asztalhoz ülnek, és egyeztetnek a központi irodában dolgozók és az irodához tartozó munkavállalók béremeléséről.

A tervek szerint ezt az egyeztetést 2018. május 31-ig lezárják.

A KDFSZ az egyeztetések során fontosnak tartotta kiemelni a fejlődés lehetőségének biztosítását, ezért javasolta, hogy tanulmányi szerződés keretein belül tegye lehetővé az OKJ képzést, ezzel is biztosítva a munkavállalók számára a szakmai fejlődést, illetve az előrelépés lehetőségét.