A dánoknál hamarosan eltűnik a készpénz

administration ARCHITECTURE BUILDING CITY Copenhagen Denmark EUROPE GENERAL VIEW High Angle View HORIZONTAL illuminated LIGHTING NIGHT No People North Europe Outdoors PUBLIC BUILDING Scandinavia skyline TOWN HALL Twilight Zealand SQUARE FORMAT
Denmark, Zealand, Copenhagen, elevated city view along H. C. Andersen Boulevard towards town hall, dusk
Vágólapra másolva!
Dániában egyre kevesebbet használják a készpénzt az emberek, helyette a modern technológia segítségével fizetnek a mindennapokban. A kormány egyik tanulmánya megállapította, hogy kétszer annyiba kerül, ha készpénzzel fizetünk, mintha bankkártyával. Emellett fontos szempont volt a fekete gazdaság felszámolása is.
Vágólapra másolva!

A Danske Bank által piacra dobott alkalmazás, a MobilePay lehetővé teszi, hogy a vásárlók egyszerűen fizessenek termékekért, de akár barátaiknak vagy családtagjaiknak is utalhatnak pénzt gyorsan. A funkció 2013-ban robbant be a köztudatba és kétségkívül hatalmas sikert aratott, hiszen a dánok fele már a MobilePay-t használja fizetéshez.

Ez egy digitális pénztárca, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonnal is lehet fizetni.

illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Paul Mayall

A készpénzmentes társadalom pedig egyre közelebb van,

ezt jól mutatja az is, hogy a dán kormány már engedélyezte néhány bolt számára, hogy megtagadják, ha valaki esetleg készpénzzel akar fizetni. Mindeközben Dánia központi bankja folyamatosan keresi a lehetőségeket egy új kriptovaluta létrehozására.

illusztráció Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

A MobilePay és a bankkártyák elterjedésével egyre nehezebb a bűnszervezetek számára a pénz mozgatása, valamint az adócsalás is jelentősen visszaszorult az új fizetési eszközöknek köszönhetően. Nem csak Dániára, hanem egész Skandináviára jellemző, hogy egyre kevesebb készpénzt használnak a hétköznapokban.

Dániában mindenkinek van bankszámlája, még a hajléktalanoknak is, akik bevételük zömét jótékonysági újságok árusításával szerzik meg.

Havonta 90 000 példányt értékesítenek a Hus Forbi újságból, amiért szintén lehet MobilePay használatával fizetni.

illusztráció Forrás: robertharding/Jim Nix/Jim Nix

Ez komoly problémát jelentett, hiszen a kiadónak minden egyes eladott példány után külön kellett fizetni az árusnak, ez pedig drága és időigényes volt. A Danske Bank erre is talált megoldást és létrehozták az Elton nevű robotot, amely automatizálja a kifizetéseket, így azok gyakorlatilag azonnal megjelennek az eladó számláján.