Kína már nukleáris energiával fűti a lakásokat

816 Nuclear Military Plant Kína atombunker atomerőmű nukleáris barlang
400 megawatt teljesítményre képes a kísérleti reaktor, mely 200 ezer háztartást tud kiszolgálni (illusztráció)
Vágólapra másolva!
A világ első, szénszállításra alkalmazott elektromos teherhajója után, Kína újabb energetikai ötlettel lepte meg a világot. Pekingben már kipróbálták a megoldást, melynek keretében nukleáris energiát használva állítanák elő a lakossági távfűtésnél használt meleg vizet. Az állami tulajdonban lévő nukleáris energiával foglalkozó vállalat közlése szerint, a kísérleti reaktor jól vizsgázott.
Vágólapra másolva!

Meleg vizet állítanának elő nukleáris energiával a kínaiak – írja a CNBC a kínai nukleáris vállalat (CNNC) közleménye alapján. Az első próbaüzem már megtörtént Pekingben egy kisméretű reaktorral. A Yanlong névre keresztelt szerkezet jól vizsgázott.

Uszodai medencét melegítenek

A modell szerint – némi leegyszerűsítéssel – az üzemeltetés során, egy uszodai méretű tartályt vízzel töltenek meg. Az alacsony nyomású reaktorral az ebben lévő vizet melegítik, amely majd ezt követően a távfűtési hálózatba jut.

Kínában újabb energetikai megoldással álltak elő, ezúttal a távfűtésben alkalmaznák a nukleáris energiát (illusztráció) Forrás: MTI/Kovács Attila

A kínai fejlesztők szerint, a DHR400-as jelzést kapott reaktor viszonylag olcsón, nagyjából 220 millió dollárból (mintegy 60 milliárd forint), 3 év alatt megépíthető. Állításuk szerint, az eszköz jóval biztonságosabb, mint a nagyobb társai.

Gigajoule-onként 120-160 forintnak megfelelő összegből kihozható az energia, ami aztán a hálózatban hasznosul.

Ez olcsóbb, mint az általánosan elterjedt földgázra épülő megoldások, de egyes szakértők megjegyezték, az erőmű gazdaságosságát csak a gyakorlatban lehet majd megítélni.

Figyelemreméltó technológiai körülmény az is, hogy

a 400 megawatt teljesítményű erőmű a hagyományos, 1 gigawattos atomerőművek fűtőelemeinek mindössze 2 százalékát használja.

Városban távfűtő reaktor

Kínának elsősorban az ország északi, észak-nyugati területein okoz nehézséget a szükséges infrastrukturális beruházások költséghatékony megvalósítása. Az ország ezen régiói fejletlenebbek, mint a városiasodott dél-keleti és tengermelléki területek. Kína lakosságából nagyjából 500-600 millió ember él ezekben az országrészekben.

400 megawatt teljesítményre képes a kísérleti reaktor, mely 200 ezer háztartást tud kiszolgálni (illusztráció) Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Chen Cheng

A Kínai Nemzeti Nukleáris Bizottság azt kéri a gyártó állami vállalattól, különös figyelmet fordítson a reaktor fejlesztése kapcsán a biztonság szempontjára.

Ez azért is fontos, hogy elnyerjék a lakosság bizalmát és érdeklődését az új megoldás iránt.

A 168 órás pekingi próbaüzemet a szakemberek sikeresnek értékelték. Ez persze nem azt jelenti, hogy a reaktor egyik napról a másikra munkába állhat a távfűtő hálózatban. Néhány évet is igénybe vehet az új technológia bevezetése. Akkor viszont a 400 megawattos egységekkel 200 ezer háztartás számára állíthatják elő a távfűtésükhöz szükséges energiát.