A válság előtti szintre csökkent a munkanélküliség

Horizontal
Ministers and representatives pose at Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) headquarters in Paris on June 7, 2017, during the annual OECD forum and OECD ministerial meeting. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
A világ 35 iparilag fejlett országát tömörítő OECD-ben először csökkent a munkanélküliség a 2008. évi válság előtti szintre októberben.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedden azt közölte, hogy októberben 5,6 százalék volt az átlagos munkanélküliség, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél. Ezzel először kerül 2008 áprilisa, a pénzügyi válság kezdete előtti utolsó hónap szintje alá a munkanélküliség.

A válság kirobbanása után, 2009 végén és 2010 elején a munkanélküliség 8,5 százalékos csúcson állt.

Az OECD párizsi központja Forrás: AFP/Eric Piermont

Az Európai Unióban idén októberben ugyan 0,1 százalékponttal, 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség, ez a szint azonban továbbra is magasabb a válság előtti utolsó hónapban mért 6,8 százaléknál. Az Európai Unióban a válság kipattanása után a munkanélküliség 2013 februárjában 11 százalékos csúcsra került.

Az euróövezetben az októberi munkanélküliségi ráta 8,8 százalékra mérséklődött a szeptemberi 8,9 százalékról, de továbbra is meghaladja a 2008 áprilisi 7,3 százalékot.

Az OECD országok közül

a legalacsonyabb, 2,7 százalékos munkanélküliséget Csehországban regisztrálták októberben, a legmagasabbat pedig Spanyolországban, 16,7 százalékosat.

Mindkét országban stagnált a ráta szeptemberhez képest.

Az OECD államokban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliség 0,1 százalékponttal csökkent szeptemberhez képest és 11,8 százalék volt októberben. Ebben a korosztályban a munkanélküliek aránya az euróövezetben ugyancsak 0,1 százalékponttal, 18,6 százalékra mérséklődött októberben, amikor 6,1 százalékponttal volt alacsonyabb a 2013 februári csúcsnál.

Mindazonáltal a fiatalok körében továbbra is magas, 30 százalék feletti a munkanélküliek aránya Görögországban (a legfrissebb, augusztusi adat szerint 40,2 százalék), Spanyolországban (38,2 százalék) és Olaszországban (34,7 százalék).