A Huawei az EU-ban elsőként Magyarországon kapott AEOC engedélyt

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és nemzetközi ügyek helyettes államtitkára
Budapest, 2016. január 4. Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és nemzetközi ügyek helyettes államtitkára az adóhatóság új szakmai vezetőinek ünnepélyes kinevezésén 2016. január 4-én. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal január 1-jétől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, négy helyettes államtitkár segíti az adóhivatal vezetésével megbízott Tállai András parlamenti és adóügyi államtitkár munkáját. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. teljesítette azokat az uniós vámjogszabályi feltételeket, amelyek a vámügyi egyszerűsítéseket magában foglaló engedélyezett gazdálkodói (AEOC) státusz eléréséhez szükségesek, így a vámügyek intézése alkalmával számos kedvezményben részesül - jelentették be az adóhatóság és a cég képviselői sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a közösségi vámkódex értelmében a tanúsítvánnyal rendelkező cégeknek nem kell befizetni az importáfát, hanem önadózással teljesíthetik azt.

Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

- tette hozzá.

Az úgynevezett engedélyezett gazdálkodók (Authorised Economic Operator Certificate - AEOC) alatt különleges státusszal rendelkező gazdasági szereplőket értünk, az AEO feltételeit, keretrendszerét a Vám Világszervezet (WCO – World Customs Organization) dolgozta ki, s az egyes nemzeti vámhivatalok jogosultak az európai szintű tanúsítvány kiállítására.

Ez egy olyan speciális helyzetet teremt, amely alapján a vámhatóság az adott céget, vállalkozást, leányvállalatot megbízható partnerének tartja és ezért a vámügyeinek intézése, a vámáruk fuvarozása és egyéb kezelése során számos kedvezményt kap a hatóságtól.

A nem AEO státuszú, nemzetközi szállítmányokat szigorúbb ellenőrzés alá vonják

Helen Guo, a Huawei Technologies Hungary pénzügyi igazgatója az AEO státuszról szóló tanusítvány átvételének ünnepi alkalmából elmondta: a Huawei 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon, s azóta hazánkban hozták létre a kínai infokommunikációs és távközlési berendezéseket és szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalat külföldön legnagyobb ellátó központját.

A Huawei logója Forrás: AFP/Jim Lee

A Huawei részére az Európai Unión kívüli nyersanyagok és félkész áruk érkeznek Kínából Magyarországra, s a kész termékeket több mint 50 országba gyártják és szállítják ki Magyarországról. A Huawei az ország TOP 500 kiemelt adózójává, valamint megbízható adófizetői státuszúvá is vált, és

Magyarország TOP 5 legnagyobb importőre közé tartozik.

A Huaweinek 26 leányvállalata van Európában, számos filiálé elindította már az AEO-státusz iránti kérelmét, de a magyar képviseletünk az első, amelyik már meg is kapta ezt a tanúsítványt.

Jelenleg Magyarországon 365 cég rendelkezik ilyen engedéllyel, a Huawei cégcsoporton belül a Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft. kapta meg az első AEOC státuszt. Molnár Tamás reményét fejezte ki, hogy az engedélyezett gazdálkodói státusszal rendelkező vállalatok száma bővülni fog.