Kiderül a világ egyik leglátogatottabb szobrának rejtélye

New York City - Helicopter tour HORIZONTAL
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
A világon több híres szobor létezik. Van olyan, amelyet több száz évvel ezelőtt faragtak, míg más darabok közterületeken állnak, és ugyanolyan népszerűek, mint a múzeumban őrzött társaik. New York esetében először mindenkinek a Szabadság-szobor jut eszébe, de van a városban egy másik szobor is, amellyel minden évben tízmilliók készítenek közös fotót.
Vágólapra másolva!

A tőzsde világában különös elnevezésekkel illetik a felfelé tartó, emelkedő piacot, és a csökkenő piacot is. Amikor egy a piac jól teljesít, és növekszik, akkor azt bullish, magyarul bikapiacnak nevezik. Ennek ellentéte a bearish, azaz medvepiac.

Közgazdaságot oktató helyeken úgy tanítják, hogy a kettő közötti különbséget úgy lehet szemléletesen megjegyezni,

hogy míg a bika FELöklel a szarvával, addig a medve LEcsap a mancsával.

Medve és bika a Frankfurti Tőzsde előtt Forrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

A bika, mint jelkép, már az ősi mitológiákban is fontos szerepet kap, bizonyos vallásokban szent állatnak számít. Azonban van egy bikaszobor, amit a tőzsde, a kapitalizmus tiszteletére emeltek, és amihez évente több tízmillióan látogatnak el.

Ez a Wall Streeten található Támadó bika (Charging Bull) nevű szobor.

A szobrot 28 éve állították fel New York belvárosában, az üzleti negyed szívében, néhány tömbnyire a New York-i tőzsde épületétől.

A Wall Street bikája Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

A szobrot egy olasz, Arturo Di Modica nevű művész készítette el. Ára 360 ezer dollár volt, és a New York-i tőzsde volt a megrendelő.

Ez mai értéken 696 ezer dollár lenne, azaz 185,2 millió forint.

Di Modica azt mondta, hogy a szobor az 1987-es tőzsdekrach előtt tiszteleg, és az amerikai emberek erejét szimbolizálja.

Akkor azt is mondta, hogy szerinte az USA egy olyan ország, ahol bárki elérheti álmait kemény munkával – írja a Business Insider.

Félelmetes méretei vannak a szobornak Forrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

A bika népszerűségére több elmélet is van. Egyfelől a bika sokféle dolgot jelképez:

az Egyesült Államok bátorságát, pénzsóvárgását és magának a Wall Streetnek is a jelképe.

A szobor eredetileg az 1989-es karácsonyi vásár fenyőfája alatt állt. Miután az ünnepek véget értek, a rendőrök a szobrot elszállították, de akkora volt a közfelháborodás, hogy újra kiállították, és a mai napig a Bowling Greenen áll.

A bika azonnal híres lett, már 1993-ban az Egyesült Államok legnépszerűbb szobrának választották.

Sikerének titka méretéből is fakad, míg mások szerint az emberek azért szeretik meglátogatni, mert a világ vezető hatalmát szimbolizálja.

A szobor súlya 3,5 tonna, hossza 4,9 méter.

A bika rendkívül népszerű a turisták körében, gyakorlatilag lehetetlen nappal olyan fényképet készíteni halandó ember számára, hogy ne lógna be egy másik látogató.

A turisták a bika különböző részeit ragadják meg: lógnak a szarván, turkálnak az orrában, fogdossák izmos testét, és nem maradnak érintetlenül az állat heréi sem.

Tömeg a szobornál Forrás: AFP/Jewel Samad

Tehát több jó válasz is létezik arra, hogy miért ilyen népszerű az ikonikus szobor, de talán a leginkább azért híres, mert már híres.

Érdekesség, hogy 2017 elején felállítottak egy másik szobrot, épp a bikával szemben. A Félelmet nem ismerő lány (Fearless Girl) egy vállalat kérésére készült el,

és a nemi egyenlőtlenség elleni küzdelmet szimbolizálja.

Szobrok egymással szemben "Forrás: Brazil Photo Press/Brazil Photo Press/William Volcov "

A lány szobra csak 2018 februárjáig marad a téren.

Természetesen a szoborpáros már teljesen új értelmezést ad a bikának, és erős feminista töltetet ad a térnek, ahogy az apró törékeny lány bátran szembeszáll a hatalmas, támadó bikával.

Turisták fotókat készítenek a két szoborról Forrás: Brazil Photo Press/Brazil Photo Press/William Volcov