A Világbank két év múlva végleg szakít a fosszilis hordozókkal

olajkutatás, olaj, olajkút
September 3, 2015. Rojava, Syria. An oil field in the Syrian Kurdistan. Le 3 septembre 2015. Rojava, Syrie. Un champ de pétrole dans le kurdistan syrien.
Vágólapra másolva!
Párizsban, a héten lezajlott klímacsúcson jelentette be a Világbank csoportja, fontos döntést hoztak annak érdekében, hogy a globális gazdaságot még inkább a tiszta energiák irányába tereljék a maguk eszközeivel. Ez utóbbi azt jelenti, hamarosan nem adnak több pénzt az olaj- és gázkitermelés iparága számára.
Vágólapra másolva!

2018 lehet az utolsó év, amikor az olaj- és gázkitermelés financiális támogatást kap a Világbanktól – jelentette be a szervezet a héten. A következő években kizárólag olyan projekteket támogatnak, amelyek a legszegényebb országokban élők, gázhoz és az abból nyert energiához való hozzáférésének biztosítását célozzák. Azokat is csak eseti és kivételes jelleggel, akkor, ha azok összeegyeztethetők a 2015-ös párizsi klímacélokkal.

Ki kell nyitni a kincstárakat

A találkozó egyik napirendi pontja az volt, milyen megfontolások mentén tudnak megállapodásra jutni az államok, a tiszta energiák hasznosítására fordítandó nagyobb pénzek tekintetében. Az egynapos találkozó témái között szerepelt az a kérdés is, milyen módon lehet a globális gazdaságban pénzeket felszabadítani a fejlődő országok számára, hogy a szegényebb államok is elindulhassanak a tiszta energiák hasznosításának irányába.

A Világbank hamarosan nem ad több pénzt a hagyományos energiahordozók kitermelésére Forrás: The Wall Street Journal

Egyes becslések szerint,

a világban nagyságrendileg több ezer milliárd dollárt kell mozgósítani azért,

hogy a tiszta energiák támogatásával, a világ tarthassa a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit, és 2 Celsius fok alatt maradjon a globális felmelegedés mértéke.

A Világbank szervezete ennek a gigantikus volumenű gazdasági invesztíciónak egyik legfontosabb szereplője lehet a fejlett országok mellett. A szervezet célkitűzései között a legfontosabbak között szerepel

a fejlődő országok számára nyújtott pénzügyi és kapcsolódó támogatás a gazdaságuk fejlesztéséhez.

A hagyományos energiahordozók kitermelése helyett, a Világbank a tiszta energiák kiaknázását kívánja támogatni a jövőben Forrás: AFP/Hans Lucas/Vincent Wartner

Klímavédelemre igen, olajra nincs több pénz

A Világbank egyúttal azt is jelezte, jó ütemben hasznosul az éghajlatváltozás elleni küzdelemre felállított hitelkerete. 2020-ig vélhetően a teljes keret 28 százalékát lehívják majd az államok.

A szervezet azt is közölte, 2016-ban mintegy 3 milliárd dollárt fektettek be a nyersanyag-kitermelő iparágakba.

Ezek alatt elsősorban a kőolaj- és földgáz-kitermelést, valamint a bányászati ágazatot kell érteni. Az összeg háromszor akkora volt, mint a megelőző évben a kitermelésbe juttatott pénzügyi injekció.

Ennek azonban most vége, és a következő években a forrásokat a tiszta energiák hasznosításának támogatására fogják átcsoportosítani. A Világbank mostani bejelentése szerint, 2019-től a szervezet végleg leállítja a fosszilis hordozók kitermelésének finanszírozását.