Fontos üzletet kötött a Disney, egyre keményebb a helyzet Észak-Koreában

Walt Disney
Vágólapra másolva!
A héten történelmi megállapodás született a Disney és a 21st Century Fox között. Kínában átadták a világ második legmagasabb épületét. Itthon továbbra is nagy az érdeklődés az Otthon Melege Program iránt, már 63 ezren nyújtottak be pályázatot. Emellett kiderült, hogy mi is a világ leglátogatottabb szobrának a rejtélye. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Elon Musk víziója

Elon Musk nem csupán nagyszabású terveiről híres, hanem arról is, hogy elég jó hatékonysággal meg is valósítja azokat. Ezúttal különböző jóslatok sorával állt elő.

Elon Musk Forrás: AFP

Szerinte többek között a jövőben minden közlekedési eszköz elektromos lesz, nem lesz az autóknak kormánya, önvezetők lesznek és az automatizáció fogja elhozni az alapjövedelmet.

A Disney felvásárolta a Foxot

Az évvégi időszak egyik legfontosabb felvásárlása történt a héten. A Disney ugyanis megvette a 21st Century Fox filmstúdiót, a vállalat részesedését a Huluban, 28 regionális sportcsatornát, valamint a Fox nemzetközi csatornáit, mint a Star és a Sky.

Walt Disney Forrás: Flickr

Az üzlet 52 milliárdba került a Disneynek, de átvállalták a Fox meglévő adóságait is, ezt hozzászámolva 66 milliárd dollárt tesz ki a felvásárlás értéke.

Mi az amit lehet és mit nem szabad a repülőre vinni?

A karácsonyi időszakban sokan próbálnak meg különböző ajándékokat szállítani utazásaik során. A Budapest Airport felhívta rá a figyelmet, hogy bizonyos dolgokat nem fognak átengedni a biztonsági ellenőrzésen.

illusztráció Forrás: Thinkstock

Ilyen például a csillagszóró, amely vas, magnézium, acél és alumínium tartalma miatt akár 1000-1600 Celsius fokon is éghet, ezért veszélyt jelenthet a biztonságra. A bejglit szerencsére fel fogják engedni a fedélzetre.

Nagyot csökken jövőre a lakáskiadás adója

Nem csak a klasszikus albérletes főbérlők örülhetnek, hanem az airbnb-sek is, ugyanis a lakást bérbeadóknak jövőre jóval kevesebb járulékot kell fizetniük.

illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

2018-tól már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást.

A világ leglátogatottabb szobrának a rejtélye

Az USA leghíresebb szobra a Wall Streeten található Támadó bika (Charging Bull). A szobrot 28 éve állították fel néhány tömbnyire a New York-i tőzsdétől.

A Támadó Bika Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

A bika sokféle dolgot jelképez, többek között az Egyesült Államok bátorságát, pénzsóvárgását és magának a Wall Streetnek is a jelképe.

Kedvező fordulat állt be a béren kívüli juttatásoknál

A pénztári megtakarításokat is magában foglaló egyes béren kívüli juttatások adóterhelése 40,71 százalékra csökken 2018-ban. Az adócsökkentés kedvező mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Az ÖPOSZ szakértői úgy látják, hogy az öngondoskodás egyik legjobb alternatíváját jelentő pénztári megoldások térnyerésében a jövő évi adócsökkentés is szerepet játszhat.

Egyre feszültebb a helyzet Észak-Koreában

A kínai hatóságok ideiglenesen lezárták az országukat Észak-Koreával összekötő Barátság-hidat a Jalu határfolyón, Dandong városánál. A gazdasági szankciók miatt Kína is fokozatosan függeszti fel kereskedelmi kapcsolatait a latorállammal.

Kim Dzsongun Forrás: AFP/KCNA

Emellett egyre kevesebb légitársaság engedi repülőit Észak-Korea légterébe. A nagy kerülőutak pedig sok pénzbe kerülnek a különböző társaságoknak.

Töretlen az Otthon Melege Program népszerűsége

A háztartási nagygépek cseréjére meghirdetett program eredetileg 600 millió forintos keretösszegét az óriási érdeklődésre való tekintettel 2,6 milliárd forintra emelték, eddig 63 ezer pályázat érkezett.

illusztráció Forrás: MTI/Varga György

A hazai energetikába hatalmas összeg érkezhet. Hat magyarországi város közös konzorciuma több mint 50 milliárd forintos, közvetlen brüsszeli forrásra pályázik energetikai beruházásokhoz.

Megnyílt a Shanghai Tower

Kínában átadták a világ második legmagasabb épületét. A Shanghai Tower 128 emeleten ad otthont több mint 60 vállalatnak. Kína legújabb építészeti remekműve nemcsak a legmagasabb, hanem a legdrágább is az országban.

illusztráció Forrás: Imaginechina/Wang gang - Imaginechina/Wang Gang

A 220 ezer négyzetméternyi irodaterületet kínáló épületben majdnem 35 ezer ember fér el és magassága is elképesztő: 632 méter.

Jól teljesít a magyar építőipar

Remek évet zár a hazai építőipar. A szektoron belül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 27,3 százalékos volt a növekedés. Októberben nőtt az ipari termelés is, összesen 7,6 százalékkal.

illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A mezőgazdaság átlagos évet zárt 2017-ben, 14,9 százalékkal maradt el az elmúlt évitől. Emelkedett a gázolaj ára 369 forintra. a benziné 356 változatlan maradt.