Így szálltak el az ingatlanárak 2010 óta

ingatlanpiac, OTP Jelzálogbank, lakásárak
Vágólapra másolva!
Az új adósságfék szabályok – az adós jövedelméhez és az ingatlan értékéhez mért hitel plafonjának bevezetése - miatt nem növekedett a bankok sérülékenysége a felfutó hitelezés ellenére sem, állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentése. 2010 óta Budapesten közel 70 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, míg a vidéki városokban 18, a községekben pedig mindössze hat százalékos áremelkedés volt. A lakossági hitelezés most a 2005-ös szinten áll, jövőre erős felfutás várható.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy egyre több hitelt vesz fel a lakosság, a túlhitelezés jelei egyelőre nem látszanak, derül ki a jegybank tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből. Eszerint az új adósságfék szabályok csak kismértékű, túlzottan kockázatosnak minősíthető hitelkihelyezések esetében voltak korlátozók.
A banki hitelezésben az adósságfék-szabályok alkalmazása alapján érzékelhető, hogy

a folyósított kölcsönök zömét a hitelfedezeti mutató (HFM) felső értékeinél - 70-80 százalék közötti HFM-szinten - nyújtják a fogyasztóknak,

a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM) mutató alkalmazása ugyanakkor kedvező, miután a folyósított hitelek többségét 20-30 százalékos JTM mutató mellett adják az ügyfeleknek.
Az ingatlanárak emelkedése 2010 óta jelentős mértékű, országos szinten 29,2 százalékos ütemet mutatott.

Budapesten 69,3 százalékkal nőttek az árak, míg a városokban 18, a községekben pedig mindössze hat százalékos áremelkedés megfigyelhető.

Az adósságfék küszöbértékek közelében nyújtott lakás-jelzáloghitelek állománya az elmúlt két évben nem bővült jelentősen, a kockázatok a hitelkiáramlással együtt emelkednek – mondta a jelentés tegnapi bemutatásakor Szombati Anikó, a jegybank makroprudenciális politikájáért felelős ügyvezető igazgatója.

A vállalati hitelezésben már bekövetkezett a fordulat, amely a Növekedési Hitelprogrammal kezdődött, és jövőre a lakossági hitelezésben várható markáns felfutás.

Az élénkülő hitelezés ellenére továbbra is az látható, hogy a lakosság több hitelt fizet vissza, mint amennyi új hitelt felvesz, ezért nem indokolt a bankoknál a sérülékenységet csökkentő, úgynevezett tőkepuffer emelése.Sokat számít a minősített fogyasztóbarát hitel bevezetése, így a bankok hitelajánlatai jobban összehasonlíthatóak, és versenyre kényszeríti a hitelintézeteket.

Forrás: Origo

A magyar hitelezési rendszer sérülékenysége továbbra is alacsony: a bankszektor rövid távú likviditása és stabil finanszírozási szintje is megfelelő, állapítja meg az MNB.

Ennek egyik oka, hogy a problémás kereskedelmi ingatlankitettségekkel összefüggő kockázatok kezelésére bevezetett tőkepuffer előírása következtében a bankrendszer problémás állománya több, mint 70 százalékkal csökkent, áll a jegybanki jelentésben.

A jegybank adósságfék-szabályai korlátozzák a lakosság túlzott mértékű eladósodását és segítik a bővülő hitelezés egészséges szerkezetének fenntartását - mondta Szombati Anikó.

Forrás: OTP Jelzálogbank

Hozzátette, hogy a jegybank értékelése szerint a lakossági piacon dinamikusan növekvő hitelezést folyamatosan figyelni, monitorozni kell.


Az MNB úgy látja, hogy országos szinten a hazai lakások még nem túlértékeltek, viszont a nagyobb városokban tapasztalt - és kiemelten a budapesti - árak dinamikus emelkedése miatt a lakáspiac alakulását érdemes folyamatosan nyomon követni.
Az ügyvezető igazgató kiemelte: a jegybank amellett érvel, hogy az új folyósításokon belül a változó kamatozású hitelek aránya 45 százalék alatt maradjon.