Kampány indult a náci legófigurák ellen

2017.12.15. 12:09

Sokkolónak tarja egy német apuka az interneten kapható náci legófigurákat, ezért kampányt indított azok megszüntetése ellen. Érvelése szerint rémisztő belegondolni, hogy a karácsonyfa alatt a gyerekek Waffen-SS tisztekkel játszanak egymással. A Lego elhatárolódik a dologtól.

Egy német apuka online kampányt indított, melynek célja, hogy az Amazon vegye le a kínálatáról a náci katonákról mintázott legófigurákat.

A kis bábokat nem a dán cég készíti, hanem egy CustomBricks nevű német vállalat. Ezek nem hamisítványok, hanem az eredeti legókat a CustomBricks továbbfejleszti, személyre szabja különböző tematika szerint.

Német második világháborús bunker mosolygó, szemüveges katonávalForrás: Amazon

Az egyik ilyen tematika a vállalat kínálatában a II. világháború, ahol nemcsak náci katonákat lehet vásárolni, hanem meg lehet venni a Szövetségesek tagjait is.

Az említett apuka, Manuel Hegel szerint a játékok, amelyek Waffen-SS tiszteket és katonákat ábrázolnak, nemcsak elbagatellizálják a nemzeti szocializmust, de egyenesen játékot csinálnak belőle.

Náci katona MP40-es gépfegyverrelForrás: Amazon

A náci emberkék a mai napig megtalálhatóak az Amazonon,

például 13 dollárért (3450 forintért) egy kézigránátos, szerényen mosolygó Wehrmacht tisztet  lehet rendelni, de vannak komolyabb bunkerek és tankok is.

Wehrmacht tisztForrás: Amazon

A Lego közleményben reagált az esetre. Ebből kiderült, hogy a legyártott figurák nem összeegyeztethetőek a vállalat értékrendjével.

Emellett hangsúlyozták, hogy semmilyen módon nem támogatják vagy hagyták jóvá az ilyen figurák gyártását”.

A dán játékgyártó nyilatkozata nem említi, hogy jogi útra terelnék az esetet, de a BBC szerint erre nem sokáig kell várni, ugyanis ez negatív reklám a Legónak, még akkor is, ha nem ők készítik a világháborús figurákat.

Az Amazonon található hirdetés figyelmezteti a vásárlókat arra, hogy a játékok nem alkalmasak 7 évnél fiatalabb korosztály számára, és azok használatához felnőtt felügyelete szükséges.

Tank náci katonákkalForrás: Amazon

A német törvény tiltja a náci szimbólumok használatát, ilyen a horogkereszt, a vaskereszt vagy a stilizált sas. Ez alól csak az oktatás és a művészeti alkotások kivételek, így könnyen be lehet látni, hogy a legók egyik kategóriába sem esnek bele.

Manuel Hegel szerint nem helyes, hogy a gyerekek természetesnek tekintik és elfogadják a történelem egyik legembertelenebb korszakát, és vérfagyasztó lenne azt látni, hogy a karácsonyfa alatt apró náci tisztek hevernek.