Etiópia gigantikus szeméttelepén épül a hasznosító

Addis Ababa
Addis Ababa is the capital city of Ethiopia. It is the largest city in Ethiopia with a population of 3.4 million. (Photo from March 2014) | usage worldwide
Vágólapra másolva!
2018 első felében várható Afrika első, energiatermelésre használt hulladékhasznosítójának megnyitása. Az ENSZ egyik fejlesztési programjával támogatta a beruházást, melytől azt remélik, működtetésével felszámolhatják az etióp főváros mellett éktelenkedő óriási szeméttelepet.
Vágólapra másolva!

Koshe a neve annak a mintegy 36 futballpályányi terültetnek, amely az etióp főváros, Addisz-Abeba mellett húzódik, és amely 50 éve lényegében a város szemétlerakója. A hely márciusban azzal került az újságok címlapjára, hogy egy földcsuszamlás miatt, a szeméthegy 114 helyi lakost és szemétben guberálót temetett maga alá.

ENSZ-támogatás a megerősödő Etiópiának

Etiópia az utóbbi években látványos erősödést mutat, gazdasága – afrikai viszonylatban mindenképp – gyors ütemben fejlődik. Fővárosa, Addisz-Abeba, a ruandai Kigali mellett az egyik aspiránsa a Kelet-Afrika gazdasági központja címre. Már csak a gyarapodó városi népesség és az infrastrukturális bővülés területigénye okán is megérett az idő arra, hogy

az etióp vezetés felszámolja a főváros szomszédságában éktelenkedő szeméttelepet.

Az etióp fővároshoz, Addis Ababához közel épül meg Afrika első hulladékhasznosító erőműve Forrás: Picture-Alliance/AFP/Yannick Tylle

A Reppie-projekt az etióp kormány és több nemzetközi nagyvállalat közreműködésével, az ENSZ egyik környezetvédelmi programjának támogatásával valósul meg. Nem csak az etióp hulladékkezelési gondokon szeretnének az új erőművel látványos mértékben enyhíteni.

A konzorcium a Szaharától délre eső régióban, más országokban is szeretne az etióp erőművel megegyező technológiai megoldású létesítményeket felhúzni.

Kibocsátási határérték alatt

Az erőműben a felgyűlt hulladékot elégetik. A keletkező hővel vizet forralnak, ami gőzzé válva villamos energiát termelő turbinákat hajt meg. Az üzem várhatóan naponta 1400 tonna hulladék feldolgozására lesz képes, ami a fővárosban naponta keletkező hulladék nagyjából 80 százalékának felel meg.

A megoldással a főváros háztartásainak 30 százalékát lehet ellátni villamos energiával úgy, hogy az erőmű károsanyag-kibocsátása megfelelő a vonatkozó határértékeknek.

A Koshe nevű gigantikus szeméttelepen sokan áldozatul estek a márciusi földcsuszamlásnak Forrás: AFP/Anadolu Agency/Minasse Wondimu Hailu

A felgyülemlő hulladék energiaként való hasznosítása mind nagyobb figyelmet kap a világban.

Egyre elterjedtebbek az ezt szolgáló technológiai megoldások. Különösen akkor lehet érdekes ilyenek létesítése, ha a rendelkezésre álló földterület nagysága korlátozott. Franciaországban 126 hulladékhasznosító üzemel, Németországban 99 ilyen egység, míg Olaszországban 40.

A hulladékhasznosító erőművekkel az energiatermelés és a földterülettel való spórolás mellett, csökkenteni lehet a talajba jutó vegyi anyagok mennyiségét, és a metánkibocsátás visszafogásával – ellentétben például a hagyományos szemétégetési megoldásokkal –, kisebb mértékű az üvegházhatás is.