A kiserőművek éve az idei

napelem
Solar panels on the roof of a building in Altglashuetten in the Black Forest in southern Germany, pictured on August 07, 2015. Photo: Wolfram Steinberg/dpa
Vágólapra másolva!
Az első fél évben 2850 háztartási méretű kiserőmű (hmke) létesült, beépített teljesítményük több mint 22 megawatt, a berendezések szinte mindegyike napelemes - közölte honlapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
Vágólapra másolva!

A hmke-rendszerek számáról és kapacitásáról készített jelentés szerint az első negyedévben 1026 berendezés jött létre 7,04 megawatt beépített teljesítménnyel. Közülük 12 földgázt hasznosít, 28 szélenergiára épül, a többi napelemes, átlagos beépített teljesítményük 6,8 kilowatt.
Területi eloszlásuk nagyjából egyenletes, a legnagyobb új teljesítmény (1739 kilowatt) az Elmű területén létesült - közölték.

Komoly teljesítménynövekedést hozott 2017

A jelentés szerint a második negyedévben 1824 hkme csatlakozott a hálózatra 12,05 megawatt beépített teljesítménnyel. A berendezések kivétel nélkül napelemesek, átlagos beépített teljesítményük 6,6 kilowatt.

A háztartási méretű kiserőművek közül a legelterjedtebbek a napelemes megoldások Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfram Steinberg

A teljesítmény a második negyedévben is az Elmű területén emelkedett a legnagyobb mértékben, negyedéves összehasonlításban viszont az E.ON észak- és dél-dunántúli területén volt a legnagyobb arányú a teljesítménybővülés. Kiemelték azt is, hogy

az első negyedévhez képest a másodikban 71 százalékkal emelkedett a csatlakozott teljesítmény.

Mi a háztartási méretű kiserőmű?

Háztartási méretű kiserőműnek minősül az a villamosenergia-termelő berendezés, amelyre az alábbiak jellemzők: közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik; erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét; maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességű - írja az E.On honlapja
Hmke lehet napelemes, szélturbinás, vízturbinás és motorhajtású termelő berendezés. A magyarországi kiserőművek döntő többséges napelemes.
Hmke létesítését nem csak magánszemélyek kezdeményezhetik, hanem bizonyos feltételek esetén társaságok és más szervezetek is.

További növekedés várható

Az első két negyedév adatai alapján a MEKH arra számít, hogy

a hmke-berendezések idei teljesítménybővülése felülmúlhatja a tavalyit.

Felidézték, hogy 2016 végén majdnem 20,5 ezer hmke csatlakozott a villamosenergia-hálózathoz 165 megawatt beépített teljesítménnyel.

Az új kiserőművekről beérkező adatokat a hivatal mostantól negyedévente közzé teszi - olvasható a jelentésben.