Megkezdődött az óriási finomító rekonstrukciója

Baiji olajfinomító
A general view shows Iraq's largest refinery complex in the northern town of Baiji 25 May 2003. The refinery is close to getting back to full capacity, officials say, but problems with the power supply still have to be resolved. Ryad Ghassab, the director of the state-run Northern Oil Refineries Company, told AFP that output at the plant, which accounts for half of the nation's refining capacity, is now at 250,000 barrels per day (bpd) and rising. AFP PHOTO/Karim SAHIB / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
Az iraki kormány bejelentette, megkezdték az ország legnagyobb olajfinomító létesítménye, a Baiji-komplexum újjáépítését. A telephelyet az Iszlám Államtól 2015 őszén foglalta vissza az iraki hadsereg a síita milíciák támogatásával.
Vágólapra másolva!

Ha befejeződnek a rekonstrukciós munkálatok, a Baiji napi 70 ezer hordó olaj finomítására lesz képes, közölte az olajügyi minisztérium a felújítás megkezdése kapcsán. Ez jócskán alatta marad a korábbi termelésnek, de a finomító ügye a kurd befolyás ellensúlyozása miatt is fontos a bagdadi kormánynak.

A 2014-es ISIS-birtokbavétel előtt napi 250 ezer hordó termelésére is képes volt a létesítmény Forrás: AFP/Karim Sahib

Stratégiai létesítmény

A Baiji olajfinomító 1975-ben kezdte meg működését, és 2014-ig napi 250-300 ezer hordó finomított olajat állítottak elő az üzemben. Az Iszlám Állam 2014-ben vette át az uralmat a Kirkuktól mindössze 111 kilométerre fekvő létesítményben.

A bagdadi kormánynak nem csak a kieső termelés jelentette következményekkel kellett szembenéznie, hanem annak fenyegetésével is, hogy a térségben később a kurdok veszik át a hatalmat.

Újraindítják a Baiji finomítót, Iraknak szüksége van az itt előállítható 70 ezer hordóra Forrás: AFP/Karim Sahib

Miután 2015 őszén kiszorították az Iszlám Államot a térségből, az iraki kormányerőknek meg kellett küzdeniük a benyomuló kurd pesmergákkal is. A finomító pedig károkat szenvedett, főképp azért, mert az ISIS itt is azt a taktikát alkalmazta, amit máshol is szokott.

Azaz a föladni kényszerült területről úgy vonult vissza, hogy a lehető legnagyobb pusztítást hagyja maga után.

Az iraki-kurd ellentét terepe lehet

A létesítmény térsége a kurd-iraki ellentét terepe lehet. A kurd olajmezők közelsége miatt, a finomító stratégiai eszköz lehet az iraki állami olajipari vállalat számára, Erbillel szemben. Az újraindítás segíthet abban, hogy az iraki kormány az ország olajiparára irányítsa a figyelmet a kurdokkal szemben.

Kurd olajmező Irak területén Forrás: AFP/Achilleas Zavallis

A felújítási költségek a létesítmény állapota miatt jóval többe kerülnek majd, mint azt előzetesen becsülte a kormány.

Az olajügyi minisztérium várakozása szerint, az itt finomított olajjal csökkenteni lehet az import mértékét, és stabilizálni az ország északi részének ellátását.