A kalap, amit Churchill, Delon és Harrison Ford sem tud megmenteni

alain delon borsalino
Borsalino Year:1970 Director: Jacques Deray Jean-Paul Belmondo Alain Delon Photo: Pierre Manciet. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
Al Capone, Winston Churchill, Alain Delon, Humphrey Bogart, Robert Downey Jr. és Rihanna. Mindannyian egy olasz kalapkészítő manufaktúra, a Borsalino kalapjait viselték vagy viselik. A felsorolást még hosszasan lehetne folytatni, de már nem sokáig, a híres vállalat ugyanis megszűnik, mivel óriási tartozást görget maga előtt.
Vágólapra másolva!

A világ egyik leghíresebb kalapgyártója, az olasz Borsalino megszűnik, miután a vállalat csődbe ment. Bár a cég megmentésére sietett egy svájci befektető, de az olasz hatóságok elutasították a csődeljárás megszüntetésére vonatkozó kérvényt – írja a Reuters.

Az alessandriai céget 160 éve, 1857-ben alapították.

A sors fintora, hogy épp ennek a városnak a bírósága utasította vissza azt a befektetőt, aki a kérvényt beadta.

Al Capone is a márka kalapjait viselte Forrás: Wikimedia Commons

A nyúl- és nutriaszőrből készült kalapokat gyártó Borsalino tartozása 18 millió euró.

A vállalat pénzügyi gondjai 2013-ban kezdődtek, majd 2015-ben az egyik többségi tulajdonost, Marco Marencót letartoztatták pénzügyi csalás miatt.

Sir Winston Churchill az alsó sorban szintén az olasz kalapot viseli Forrás: AFP/-

Az elmúlt két évben a vállalatot a svájci Haeres Equita konzorcium vezette, és 10 milliót fektetett a cégbe. Ezt követően úgy tűnt, hogy a Borsalino visszatér a sikerek útjára. 2015-ben újra profitot termelt a cég, míg 2016-ban 17,5 millió euró értékben értékesített kalapot,

és a profit elérte a 2,6 millió eurót.

A költségvetés az idei évre is annyi bevétellel számolt, mint tavaly, sőt 2018-ra 20 százalékos növekedést terveztek.

Azonban hiába az optimizmus, az adósság agyonnyomta a vállalatot.

A döntés végleges, két bírósági tisztviselő végzi el a vállalat felszámolását, a vagyoni javakból a hitelezőket fizetik először. A svájci konzorcium vezetője kitart amellett, hogy a termelés nem fog leállni, és igyekeznek valamilyen megoldást találni a márka megmentésére.

A Borsalino 134 embert foglalkoztat, és évente 150 ezer kalapot készít.

A Borsalino kalap nemcsak Olaszországban híres, hanem külföldön is az elegancia egyik jelképe lett. A márkát olyan híres emberek viselték, mint Winston Churchill, Theodore Roosevelt, Al Capone vagy épp Rihanna.

A kalap több filmben is feltűnt: Humphrey Bogart a Casablancá-ban, Alain Delon a Borsalino című filmben, Harrison Ford az Indiana Jones-filmekben viselte.

A Casablanca ikonikus jelenetében is feltűnik a kalap Humphrey Bogarton Forrás: AFP
Jean-Paul Belmondo és Alain Delon Forrás: AFP/Photo12/Adel Productions