Megmutatjuk, mikor és hogyan váltson munkahelyet

This job is seriously stressing me out Computer Using Computer New Business Businesswoman Young Women Women Females Group Of People Surfing the Net Paperwork Multi-Tasking Burning the Candle at Both Ends Lens Flare E-Mail Headache Pain Young Adult Sitting
Shot of a stressed out businesswoman surrounded by colleagues needing help
Vágólapra másolva!
Januárban igen népszerűnek számít a munkavállalok körében az új munkahely keresése és kiválasztása, hiszen az év kezdetén mindenki új célokkal és elképzelésekkel, a családi környezetben eltöltött idő miatt pedig feltöltődve vág neki az előtte álló évnek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az egyik legforgalmasabb időpont ebből a szempontból a január. De jó ötlet akkor jelentkezni amikor mindenki? Most kiderül, hogy a szakértők melyik időpontokat tartják a legalkalmasabbnak azoknak, akik szeretnének előrelépni a karrierjükben.
Vágólapra másolva!

Az év végéhez közeledve és az új év kezdetén sokan gondolkodnak el azon, hogy érdemes lenne új munkahelyet keresni és váltani. A családi körben eltöltött idő és a szabadság lehetőséget teremt a munkavállalóknak, hogy átgondolják, elégedettek-e a jelenlegi helyzetükkel, valamint új ambíciókat és motivációt is felfedezhetnek magukan ebben az időszakban.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezért nem meglepő, hogy sokan kezdenek el állást keresni az új év első hetében, mivel még mindenkinél kitart a kezdeti lelkesedés.

Ennek ellenére Paul McDonald, a Robert Half toborzási igazgatója szerint december jobb választásnak tűnik az önéletrajz és a jelentkezés leadására.

Az olyan ágazatokban, ahol a vállalatok év végi bónuszt is kínálnak, gyakran már december közepén megüresednek bizonyos pozíciók, hiszen sokan azután mondanak fel, hogy megkapták az éves bónuszukat.

illusztráció Forrás: AFP/BSIP/Chassenet

Az olyan cégek számára, akik naptári év szerint dolgoznak, a december az utolsó negyedév. Több vállalatnál is bevált gyakorlat, hogy amennyiben nem költik el az éves büdzsét, az elvész és nem kerül át a következő évre. McDonald kiemeli, hogy éppen emiatt hajlamosabbak még újév előtt betölteni a megüresedett állásokat.

Az Indeed globális elemzéséből kiderül, hogy Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban ugrásszerűen megnő a új állások száma december és január között.

Decemberben jelenik meg az éves álláshirdetések 7,2 százaléka, míg januárban ez az arány 9,2 százalékra nő.

illusztráció Forrás: Getty Images/www.PeopleImages.com-licence restrictions apply/Yuri Arcurs Yapr

Jodi Chavez a Randstad Professionals elnöke hangsúlyozta, hogy a december olyan időszak a dolgozók életében, amikor kielemzik, hogy mennyire elégedettek jelenlegi munkáltatójukkal. Hozzátette, hogy tapasztalataik szerint egyre többen néznek új munkahely után januárban.

A legtöbb szakértő tehát decembert és januárt látja azoknak a hónapoknak, amikor rengeteg álláslehetőséget hirdetnek a vállalatok,

de ettől még nem feltétlenül ezek a legjobb hónapok arra, hogy valaki megszerezze az álommunkát.

Európában és az Egyesült Államokban nyáron a leglassabb a felvételi eljárás, mivel sokan mennek szabadságra ebben az időszakban, viszont nyár végéhez közelítve és ősszel megszaporodnak a lehetőségek és felgyorsul a felvételi folyamat is.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ElNariz/Elnariz

Az sem mindegy, hogy milyen napon adjuk be a jelentkezést. Chavez úgy látja, hogy hétfő és kedd azok a napok, amikor érdemes elkezdeni az önéletrajzok kiküldését. Emellett, ha például egy álláshirdetés hétfőn jelenik meg, a legjobb stratégia ha nem elsőként jelentkezünk a pozícióra. Az első jelentkezőket hamar kielemzik és általában ők lesznek a mérce a további jelentkezők elbírálásánál, ezért nem feltétlenül jó ötlet túl korán kezdeni.

Chavez hozzáteszi, hogy túl későn sem érdemes jelentkezni, a tökéletes idő 12-24 órával a hirdetés megjelenése után és az ágazatra jellemző munkaidőn belül.

A szakembertől megtudhattuk azt is, hogy sokan a késői órákban küldik el jelentkezésüket, mivel napközben, a jelenlegi munkahelyükön nem szeretnének ezzel foglalkozni, nehogy kellemetlenséget okozzon. Ezzel annyi a gond, hogy aki túl későn küldi el az önéletrajzát az könnyen elveszhet a jelentkezők tömegében.

illusztráció Forrás: Getty Images/www.PeopleImages.com-licence restrictions apply/"Yuri Arcurs Yapr "

Azt tanácsolja, hogy inkább előző nap állítsák össze az elküldendő anyagot, majd másnap a 10 és 11 között, vagy 14-15 óra között továbbítsák azt a kiszemelt vállalatnak. Ezekben az időszakokban egyébként is gyakori az új hirdetések megjelenése.

Az Indeed adatai azt mutatják, hogy a munkakeresők többsége 11 és 14 óra között keresgél, majd a vacsora után térnek vissza a legtöbben.

Hétvégén kevesebben foglalkoznak az álláshirdetésekkel, viszont vasárnap este ismét ugrás tapasztalható, amikor az emberekben tudatosul, hogy másnap ismét munkába kell állniuk egy olyan helyen, amellyel valószínűleg nincsenek megelégedve.

A szakértők és az Indeed alapján tehát a legalkalmasabb időpont a jelentkezésre egy keddi nap decemberben, 10 és 11 óra között.