Változatlan maradt a diákhitel kedvező kamata

diákhitel igénylés
Vágólapra másolva!
A Diákhitel1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. október 1-je óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően - közölte a Diákhitel Központ (DK) Zrt. kedden.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

16 év alatt 378 ezer diákhiteles

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoporthoz tartozó társaság a hitelnyújtáshoz szükséges forrásokat változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be állami kezességvállalás mellett, rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül.

Jelentős szerepük van továbbá az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződéseknek is,

amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételekkel történő igénybevételét teszik lehetővé. Az MFB, amely 2010 óta gyakorolja a tulajdonosi jogokat, ugyancsak előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a DK-nak - ismerteti közleményében a társaság.

A diákhitelben részesültek száma a DK fennállásának 16 éve alatt meghaladta a 387 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 327 milliárd forintot.

Elengedik a tartozást a harmadik gyermek után

A közleményben felidézik: a kormány döntése értelmében

jövő év elejétől számos ügyfélbarát változás lép életbe.

Így vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét azoknak a nőknek, akiknek 2018. január 1-jét követően születik meg második gyermekük, a harmadik vagy további gyermek megszületése esetén pedig a teljes tartozásukat elengedik. A hitel részleges vagy teljes elengedését örökbefogadott gyermek esetében is kérni lehet. Ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.

A törlesztési szakaszban lévő diákhitelesek terheit könnyíti, hogy

a kormány adómentessé tette a munkavállaló diákhitelesek számára

azon pénzbeli juttatást, amelyet megállapodásuk alapján a jövőben a munkáltató fizethet számukra a diákhitel törlesztése céljából. A diákhitel törlesztés adómentes béren kívüli pénzbeni, illetve cafeteria juttatásként adható a munkaviszony fennállásának időtartama alatt a kötelező diákhitel törlesztőrészlet erejéig, de 2018-ban havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig, azaz 27 600 forintig.