Századvég: Nagyobb lehet a növekedés a vártnál

épitkezés építőipar lakásépítés
dav
Vágólapra másolva!
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb prognózisában 2017-re a korábbinál némileg nagyobb, 3,9 százalékos növekedést vár, becslése szerint 2018-ban a növekedés mértéke 3,7 százalékos lehet, a gazdaság bővülését mindkét évben elősegítheti a fogyasztás és a beruházás növekedése.
Vágólapra másolva!

A Századvég Gazdaságkutató MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kiemelte: a háztartások fogyasztási kiadása a III. negyedévben a várakozásoknál némileg jobban, 4,7 százalékkal nőtt, előrejelzésük szerint éves szinten a növekedés 4,3 százalékos lehet. Ezt elsősorban a háztartások jövedelmének növekedése segítette, és nem a lakosság túlzott eladósodása, szemben a válság előtti időszakkal.

A nettó bérek az első kilenc hónapban 12,8 százalékkal nőttek, ami – a Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint – megegyezik a bérek egész évre várt növekedésével.

Jövőre a nettó bérek a gazdaságkutató előrejelzése alapján 8,6 százalékkal növekedhetnek.

A bérek növekedését a munkaerőhiány mellett a szociális hozzájárulási adó idei 5, és jövő évi 2,5 százalékpontos csökkentése, az állami szféra bérrendezései, a minimálbér valamint a garantált bérminimum idén 15, illetve 25, míg jövőre 8, illetve 12 százalékos emelése segíti elő.

A gazdaságkutató rámutat arra, a munkanélküliségi ráta a III. negyedévben a tavalyi 4,9 százalékról 4,1 százalékra mérséklődött a közfoglalkoztatottak számának egy év alatt 206 ezerről 160 ezerre történő csökkenése mellett, ezért az érdemi béremelkedés nem járt foglalkoztatási áldozattal.

A közleményben kiemelték, a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem látott alacsony szinten van, 2010. III. negyedévéhez képest 680 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Van még mód a foglalkoztatás növelésére, hiszen a magyar foglalkoztatási ráta a II. negyedévben még így is 5,2 százalékponttal elmaradt a cseh értéktől a 15-64 éves korosztályban.

A gazdaságkutató előrejelzése szerint a beruházások növekedése az idén 21,7, míg jövőre 6,2 százalékos lehet. A beruházások idei jelentős bővüléséhez a gyenge bázisidőszaki adat mellett az új uniós költségvetési ciklus forrásainak felhasználása, valamint a magánszféra beruházásai járulnak hozzá.

Szintén támogatja a beruházásokat a lakásépítések bővülése, melyet nagyban elősegít a családi otthonteremtési kedvezmény mellett az új lakások kedvezményes áfakulcsa.

A beruházások és a kedvező európai konjunkturális helyzet nyomán 2017-ben az export várhatóan 6,8, 2018-ban pedig 5,4 százalékkal nő, a fogyasztás és a beruházás importigénye ennél magasabb növekedést eredményez a behozatalban: 2017-ben várhatóan 10,1, 2018-ban pedig 5,6 százalékosat, így a külkereskedelmi egyenleg alakulása 2017-ben a GDP növekedését jelentősen fékezi.

Egyre többen döntenek a lakásépítés mellett Forrás: Origo

A gazdaságkutató kiemelte, a prognózis szerint az infláció 2017-ben 2,4, míg 2018-ban 3,0 százalékos lehet, azaz a Magyar Nemzeti Bank inflációs célját jövőre tartósan elérheti. Az előrejelzés a laza monetáris kondíciók fennmaradásával számol, az MNB részéről szigorítás csak akkor várható, ha az Európai Központi Bank is szigorít.

A költségvetési folyamatok kedvezően alakulnak, az első két negyedévben az államháztartás az ESA-módszertan szerinti adatok alapján 1,5 százalékos többlettel zárt, míg az előrejelzés szerint a hiány 2017-ben a GDP 1,8, míg 2018-ban 2,1 százaléka lehet, így a maastrichti kritériumokban szereplő 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycél sorozatban a hetedik évben is teljesülhet. A 3 százalékos hiánycél elérésére 2012-t megelőzően utoljára 2000-ben volt példa.

A GDP-arányos államadósság a 2016. év végi 73,9 százalékról 2017 végére 71,4 százalékra, míg 2018 végére 69,8 százalékra csökkenhet. A magas GDP-arányos államadósság Magyarországnak versenyhátrányt jelent, így az előző években megkezdett csökkentés folytatása kiemelkedő jelentőségű – írja közleményében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.