Technológiai innovációs folyosót létesít Kína

kínában épül a világ leggyorsabb liftje, Guangzhou Financial Center, itt épül a felhőkarcoló, ahol üzembe helyezik a liftet
--FILE--Aerial view of the Pearl River, the Guangzhou International Finance Center (IFC) and other modern buildings in Guangzhou city, south Chinas Guangdong province, 17 October 2010. Chinas Guangdong province said Monday (14 November 2011) it will sell 6.9 billion yuan (US$1.09 billion) in bonds Friday, becoming the second local authority to offer paper on its own since the central government ended a 17-year ban on direct sales last month. There will be two tranches: 3.45 billion yuan in three-year bonds and 3.45 billion yuan in five-year bonds, the provincial government said in a statement posted on the website of the Chinese government-bond clearinghouse.
Vágólapra másolva!
Kína Kanton tartományában jöhet létre a távol-keleti ország saját Szilícium-völgye, amely az amerikainak is kihívója lehet. A Csu-csiang, azaz a Gyöngy-folyó deltája már most is az ország egyik legsűrűbben lakott, komoly gazdasági teljesítményt felmutató, számos innovatív cégnek otthont adó térsége.
Vágólapra másolva!

A tartomány vezetése bejelentette, hogy létrehozzák a Kanton-Sencsen Technológiai Innovációs folyosót. Ez azt jelenti, hogy Kanton és a tartomány legnagyobb városának, Sencsennek összehangolt fejlesztésével, lerakják a kínai Szilícium-völgy alapjait – írja az Asia Times. A Gyöngy-folyó hatalmas, közel 8000 négyzetkilométeres deltatorkolatában már most óriási gazdasági potenciál koncentrálódik.

Gazdaságilag fontos települések

Kanton és Sencsen mellett a harmadik település, amelyre a kínai vezetés a nagyszabású tervet alapozza, a több mint 8 millió lakosú, fontos ipari város, Dongguan. A több folyam találkozásából kialakult, hatalmas, sűrűn lakott folyótorkolat három kulcstelepülése mostantól a kínai fejlesztési törekvések közül is a legfontosabbak közé tartozik.

A Gyöngy-folyó deltájának legnagyobb városainak térségét a jövő Szilícium-völgyének szánják a kínaiak Forrás: AFP/Nan Sha Gz

A három település együttesen már most a folyódelta gazdasági teljesítményének derekát adja,

annak ellenére, hogy a kijáratnál ott van a kaszinó-nagyhatalom Macau, és Hongkong sincs messze.

2016-ban a Gyöngy-folyó deltavidéke termelte GDP majdnem 68 százaléka, azaz 700 milliárd dollár, a most összehangolt fejlesztési projektek elé néző három városból származott. Ez többszöröse a magyarországi bruttó nemzeti terméknek.

Számít a kutatásra és fejlesztésre fordított pénz

A kínai vezetés elképzelése szerint, a térség 2020-ra Kína legfontosabb tudományos és technológiai központja lesz. Ehhez az kell, hogy az innovációt mérő legfontosabb mutatók, meghaladják a fejlődő országok és más, innovációban élen járó országok szintjét.

A kutatásra és a fejlesztésre fordított pénzeknek el kell érnie a térségben megtermelt GDP 3,5 százalékát a várt fejlődéshez.

Kanton és Shenzen lehet a technológiai innováció kínai központja a következő évtizedben Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Liu Dawei

A mostani bejelentés kapcsán a kínaiak nem is rejtik véka alá azt a törekvésüket, hogy a Gyöngy-folyó deltáját elég rövid időn belül az USA egyik innovációs és technológiai központjának számító Szilícium-völgy globális konkurensének szánják. 2030-ra szeretnék elérni, hogy a városok képezte technológiai folyosóban olyan tudástőke koncentrálódjon, amelynek révén

a térség a globális gazdaság alakulására is befolyással lehet.

Ehhez a GDP-ből kutatás-fejlesztésre fordítandó pénzek nagyságát, a megtermelt összeg 4 százalékára kell növelni.