Magánszemélyek uralják a magyarországi bérlakáspiacot

Vágólapra másolva!
Miközben Nyugat-Európában hatalmas lakásportfóliók vannak ingatlanalapok tulajdonában, Magyarországon a professzionális cégek szinte csak a magánszemélyek bérlakásait kezelik - derül ki a szerdai Világgazdaság körképéből, melyben lakásépítő cégek vezetőit és ingatlanpiaci elemzőt kérdeztek.
Vágólapra másolva!

A magyar vevők lakásvások 40 százalékát befektetési céllal vásárolják, számukra ezért vonzó a belváros és az újlakás-piac - mondta a lapnak Földi Tibor. A Cordia Zrt. vezérigazgatója azt is elmondta, hogy mást vásárolnak a külföldiek, és mást a magyar befektetők. A Budapesten új ingatlant vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vesz lakást.

Amikor esni kezdtek a betéti kamatok, 2011 környékén kezdtek megjelenni a befektetők - mondta a Metrodom csoport értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Az ingatlanbefektetés hozama egyre vonzóbbá vált, másrészt az Airbnb és a kevés épülő lakás miatt beszűkült kínálati piac növelte a potenciális bérlők számát.

A belvárosban több új társasházi projekt kifejezetten a buy-to-let, azaz a bérbeadási céllal vásárlókat célozza - erősítette meg Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum Holding elemzési vezetője. Ebben a konstrukcióban a befektető a megvásárolt lakást egyből átadja egy profi üzemeltetőnek, aki gondoskodik a bérbeadásról.