Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

év végi nemzetközi gazdasági összefoglaló, 2017
Vágólapra másolva!
2017 korántsem nevezhető unalmasnak a nemzetközi gazdaság szempontjából. Bár rengeteg fontos dolog történt, de ezek közül is kiemelkedik a bitcoin tündöklése, a brexit, és az elektromos és önvezető autók forradalma. Összeszedtük az év legfontosabb világgazdasági eseményeit.
Vágólapra másolva!

A kriptovaluták térhódítása

Kétségtelen tény, hogy az idei év legnagyobb gazdasági sztorija a bitcoin (és társainak) előretörése. Bár már 2017 előtt is sok szó esett a kritpovalutákról, akkora figyelem és árfolyam-emelkedés jellemzi a virtuális pénzt, amely szinte fenekestül forgatta fel a pénzügyi világot.

A bitcoin árfolyama január 1-jén még csak 997 dollár volt,

és egy év eltelte alatt már a 20 ezer dolláros szinttel kacérkodik.

A Coindesk jelentése alapján az éves rekord 19 661 dollár volt, de hogy hol a határ, az senki sem tudja. Egyes szakértők szerint a bitcoin nem más, mint egy lufi, ezért belátható időn ki fog durranni és el fog értéktelenedni. Mások szerint forradalmi valutáról van szó, amelynek árfolyam akár a 40 vagy 100 ezer dollárt is elérheti, de millió dolláros becslések is léteznek.

A bitcoin sikerének titka többrétű. Egyfelől a tulajdonosa a hatóságok megkerülésével, decentralizált módon moshatja tisztára a pénzét. Az anonimitás mellett fontos vonzerő, hogy csak limitált darabszámú bitcoin létezik,

a 21 milliónyi digitális pénzből közel 17 millió darabot már kibányásztak.

Azonban nem csak a bitcoin szárnyalt az idei évben a kriptovaluták közül. Az éter nevű pénz, ami az Ethereum virtuális világ fizetőeszköze még a bitcoint is lenyomta a növekedés ütemét tekintve. Míg egy éter az év elején alig volt 8 dollár,

addig év végére bőven 800 dollár fölé kúszott az árfolyama.

Bitcoin-medálok Forrás: AFP/Karen Bleier

Persze nem csak ez a két digitális fizetőeszköz létezik, ugyanis 2017-ben gombamód szaporodni kezdtek a kriptovaluták. A kibocsátások száma az egekbe szökött, jelenleg a Coinmarketcap összesen 1 372 kriptovalutát tart számon, ezek közül több mint 600-nak éri már el az összesített értéke az 1 millió dollárt.

Természetesen a digitális pénzek közül kimagaslik a bitcoin,

a jelenleg elérhető bitcoinok összértéke összesen 282,5 milliárd dollár.

Hogy pontosan mi és mikor szab határt a kriptovaluták értéke növekedésének, arra lehet, hogy már 2018-ban választ kapunk.

Következő: Elon Musk és a Tesla elszabadul