Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Venezuela óriási bajban

Szinte minden évben van egy ország, melynek gazdasága az összeomlás szélére kerül vagy csődbe megy. A 2017-es év gazdaságilag leginstabilabb nemzete Venezuela volt, gyakorlatilag csődbe került az ország.

Ennek oka, hogy már létezik olyan venezuelai államkötvény, amely után az ország nem fizette ki a kamatot. A dél-amerikai országgal a világhatalmak és a legnagyobb nemzetközi szervezetek (ENSZ és IMF) is tárgyalóasztalhoz ültek, hátha sikerül rendezni legalább elméleti síkon a gondokat, de erre nem került sor.

Tüntetések VenezuelábanForrás: AFP/Citizenside/José Sierralta

Venezuelában gyakorlatilag polgárháborús hangulat uralkodik, a tüntetésekben több mint százan meghaltak. A tüntetés fő oka az elégedetlenség, hiszen az országban a nemzetközi szankciók miatt több alapvető árucikkből is hiány alakult ki. A kórházakba nem jut elég gyógyszer, így az ellátás hiánya miatt nagyon sokan halnak meg.

Az éhezés a szegényebb rétegek mindennapjainak részévé vált, az infláció pedig követhetetlen mértékű. Venezuela világpolitikai szerepe óriási, hiszen a globális olajkitermelés jelentős hányadát adja az ország. A jelentős olajtartalékkal rendelkező Venezuelába emiatt olyan anomáliák is előálltak, hogy több ezer liter olaj áráért lehet kapni egyetlen üveg üdítőt.

Következő: Fordulat Szaúd-Arábiában, Katar blokád alatt