Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Óriási kérdés, mi lesz a brexit után

Londont nyugodtan lehetett Európa pénzügyi központjának nevezni. Azonban ez hamarosan megváltozik, ugyanis 2017. március 29-én Nagy-Britannia megkezdte a kilépési folyamatot az Európai Unióból. A brexittel kapcsolatos tárgyalások 2017-ben nagyon lassan haladtak, ugyanis rengeteg dolgot kell megoldani.

Rendezni kell a külföldi munkavállalókkal kapcsolatos kérdéskört, újra kell tárgyalni több száz nemzetközi egyezményt, és tisztázni kell az unióval való jövőbeli viszonyt is. Hiába jelennek meg olyan hírek időről időre, hogy megtörtént az áttörés a tárgyalások során, azonban ezek többnyire csak retorikai fogások.

IllusztrációForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A brexit gazdasági hatásai egyelőre ismeretlenek, de szinte biztos, hogy több uniós intézmény és a bankok többsége elhagyja az országot.

Ezek jelentős hányada Frankfurtba teszi át a székhelyét.

Emellett az árak vélhetően emelkedni fognak, hiszen azok a termékek, amelyek eddig az unión belülről vámmentesen érkeztek az országba, most vámkötelesek lehetnek. A szabad munkaerőpiaci áramlás is megszűnik, így elképzelhető, hogy az engedélyt nem kapó állampolgárok kiáramlása bizonytalanságot okozhat a munkaerőpiacon.

A brexit hatásai ugyan nem megjósolhatóak, de vélhetően 2018-ban az érdemi kérdések eldőlnek, ugyanis a kilépés 2019. március 29-én végérvényesen bekövetkezik.

Következő: Apple, Facebook, Google - jó számok és óriási büntetések