Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Félelmetes számok és bírságok a Szilícium-völgy óriásainál

Az idei évben tovább folytatták növekedésüket a világ legtrendibb vállalatai. Az Apple két új modellel is jelentkezett, az iPhone X pedig vállalatcsoport legdrágább modellje lett,

amely átlépte az 1000 dolláros határt.

Azonban a legnagyobb konkurensnek számító Samsung is örül az iPhone sikerének, hiszen az OLED-kijelzők után telefononként 110 dollárt kap a Samsung. Elemzők szerint az Apple lehet az első vállalat, amely cégértéke elérheti az ezer milliárd dollárt.

Hasonlóan jól teljesít a Facebook is, amely harmadik negyedévben megdöbbentő számokat közölt. 47 százalékkal emelkedett egy év alatt a közösségi oldal bevétele, ami így már 10,3 milliárd dollár volt.

iPhone XForrás: Apple

Még durvább, hogy hányan használják az oldalt, az aktív felhasználók száma elérte a 2,07 milliárd embert. Ez 16 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Azonban mindkét vállalat renoméját jelentősen megtépázta az Európai Unió, amely súlyos bírságokat szabott ki az említett két vállalatra. Az Apple azért kapott 15,4 milliárd dolláros bírságot, mert Írországban adózott jelentősen könnyített feltételek mellett. A Facebook azért kapott 1,2 millió dolláros büntetést, mert engedély nélkül használta a felhasználók adatait.

IllusztrációForrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

Azonban a legnagyobb bírságot a Google anyavállalata, az Alphabet kapta, amelyet trösztellenes tevékenységért 2,42 milliárd euróra büntetett az EU.

Következő: Idén is volt egy offshore botrány