Félelmetes vagyonok, csőd és szaúdi fordulat - ez történt idén a világgazdaságban

2017.12.30. 20:03

Idén is volt egy offshore botrány

2017-ben is kirobbant egy offshore botrány, amely ugyan nagyon súlyos tényeket tárt fel, de koránt sem keltett akkora hullámokat, mint a Panama-iratok. A Paradicsom-papírok újra felhívták a figyelmet arra, hogy óriási probléma, hogy a cégek vagyonukat kimenekítik abból az országból, ahol a tényleges bevételek keletkeztek.

A most kiszivárgott 13,4 millió dokumentumban olyan nevek is feltűnnek, mint II. Erzsébet brit királynő pénzét kezelő alap, Bono, az Apple vagy a Nike. A papírok összesen 120 politikus, állam- és kormányfő érintettségét fedték fel.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Xu jingbai - Imaginechina/Xu Jingbai

Azonban fontos megemlíteni, hogy jogilag szürkezónába esik az offshore tevékenység, ugyanis a pénzek ilyen jellegű átjátszása adóparadicsomba nem számít illegálisnak. Azonban erősen visszatetsző, ha egy rendkívül gazdag vállalat vagy személy úgy próbálja optimalizálni a jövedelmét, hogy nem vagy csak nagyon kevés adót fizet.

Az érintettek így nem csak az adófizetést kerülik el, hanem a közteherviselésből is kimaradnak.

Emiatt döntött úgy az Európai Unió, hogy feketelistát készít az adóparadicsomokról. Az érintett listán 17 ország szerepel, amelyek komoly szankciókra számíthatnak. További 47 nemzet van szürkelistán, ezek az országok ígéretet tettek arra, hogy összhangba hozzák a jogszabályokat az uniós normákkal.

Következő: Légitársaságok csődje