Megvan az év legszerencsétlenebb embere, ellenfelet kap a Tesla

Nio EP9, Kína, elektromos autó
A NextEV Nio EP9 electric supercar is on display during an automobile exhibition in Beijing, China, 15 December 2017. The highly anticipated Chinese car brand NIO revealed the price for its first mass production electric SUV in Beijing on Sunday (17 December 2017). At just over 400,000 yuan ($60,501.5), about half the cost of a Tesla, the ES8 is pretty competitive and packed with technology. NIO also rolled out its first in-car artificial intelligence system called Nomi, and its charging system called NIO Power, which also includes battery swap technology and mobile charging services. Backed by China's top tech companies such as JD.com and Xiaomi, NIO is often referred to as the Chinese version of Tesla. "China's auto industry is the world's largest. We have the market, we have the talent, and we have strong capabilities in automaking. Chinese car brands should be more confident about elevating their brands and offering competitive products to the world," said Li Bin, founder and chairman of NIO.
Vágólapra másolva!
A Tesla új ellenfelet kapott, ezúttal az egyik kínai startup próbálja meg lenyomni az elektromos autók királyát. A Nio feleannyiba fog kerülni, mint amerikai vetélytársa. A héten is főszerepet kapott a bitcoin. Egy szerencsétlen informatikus véletlenül 127 millió dollárnyit dobott ki a kukába. Idehaza változatlan maradt az alapkamat és a diákhitelek kamata is. Idén elbúcsúzik a régi 20 ezres, már csak január 1-ig lehet fizetni vele.
Vágólapra másolva!

Kínában megérkezett a Tesla ellenfele

A kínai startup által gyártott Nio ES8 feleannyiba fog kerülni mint a Tesla csúcsmodellje a Model X. Az autót több terepen is tesztelték és az akkumulátora a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is működni fog.

A kínai elektromos autógyártók számára nagy előny, hogy az állam támogatja őket a politikailag is érzékeny témának számító légszennyezés miatt. Az ES8 akkumulátorát 3 perc lesz kicserélni és a töltőhálózattal sem lesznek gondok.

Véletlenül 38 milliárd forintnak megfelelő bitcoin landolt a kukába

James Howells 75 ezer bitcoint gyűjtött össze, de egy nagytakarítás alkalmával véletlenül kidobta a merevlemezt, amelyen 127 millió dollárnyi bitcoint tárolt. A walesi New Port önkormányzata azonban nem engedte, hogy a szeméttelepet feltúrva keresse az elveszett milliókat.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Manuel Romano

A bitcoin relytélyes tulajdonosa eközben bekerült a világ 50 leggazdagabb embere közé. A Satoshi Nakamoto álnéven ismert személyről gyakorlatilag semmit nem lehet tudni, mégis emberek milliói bíznak az általa készített kriptovalutában.

Csak az év végéig lehet fizetni a régi 20 ezressel

Január 1-jétől már csak a két évvel ezelőtt forgalomba hozott 20 ezresekkel lehet fizetni. A be nem cserélt régi húszezer forintosok nem veszítik el értéküket, a bank- és postafiókokban még három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók.

Ez már az új Forrás: MTI/Illyés Tibor

A régi tízezer forintosok bevonásáról még nem született döntés, így ezek a bankjegyek az újakkal együtt továbbra is korlátozás nélkül használhatóak.

Megvették a világ legdrágább házát

A világ legdrágább házaként tartják számon a XIV. Lajos kastély névre keresztelt ingatlant, amely a francia Louveciennes nevű településen található. Most végre fény derült a vevő kilétére.

Szalmán szaúdi koronaherceg Forrás: AFP/Bandar Algaloud

Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg 300 millió dollárért (80 milliárd forintért) vásárolta meg a Párizstól nyugatra fekvő ingatlant. A kastélyt több közvetítőn keresztül került a herceg birtokába.

Megjelentek a beragadt ingatlanok a hazai piacon

Egyre több időbe telik az ingatlanok eladása a VIII. és IX. kerületek ingatlanpiacán, aminek elsősorban az az oka, hogy elszálltak az árakkal az eladók.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A túlárazottság következtében egyre gyakoribb jelenség, hogy az ingatlanok beragadnak a piacon és a megemelkedett árak miatt egyre jellemzőbbé válik a hitelfelvétel a vevők körében.

Kiderült, hogy az élőfenyő vagy a műfenyő jobb a környezetünknek

Egy friss kutatás szerint sokkal jobb az élőfenyő karácsonyra, mint a műfenyő. Ezek az elemzések arra mutattak rá, hogy sokkal több kárt okoznak a műanyag fák, mintha élő tűlevelű lenne az otthonokban.

illusztráció "Forrás: Trevor Dixon "

Emissziós szempontból sokkal lényegesebb, hogyan hasznosul újra a karácsony után szemétre dobott fenyő, mint az, hogy mennyi üzemanyagot használnak el az ünnepek közeledtével az ipari mennyiségű kivágott fa piacokra szállításához.

Változatlan marad a diákhitel kamata

A Diákhitel1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel2 2017. október 1-je óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

illusztráció Forrás: 123rf

A diákhitelben részesültek száma a DK fennállásának 16 éve alatt meghaladta a 387 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 327 milliárd forintot.

A gin lenyomta a whiskyt a briteknél

Nagy-Britanniára, főleg a skótok miatt, a whisky hazájaként gondolunk. Azonban a britek sok más alkoholt is előszeretettel fogyasztanak. Az elmúlt években a ginnek sikerült felülkerekednie ősi riválisan.

illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Voloshin311

Az ország kedvenc itala idén a gin lett. A Wine and Spirit Trade Association (WSTA) felmérésében a résztvevők 29 százaléka jelölte meg kedvenc töményeként.

Megszületett a kamatdöntés

Nem történt változás, továbbra is tartja az 1 százalék alatti alapkamatszintet a jegybank. A magyar bérek folyamatosan emelkednek. Továbbá az MNB idén csak 2,5 százalékos inflációval számol. Nőttek a magyar keresetek.

illusztráció Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Októberben már 12,8 százalékos volt a béremelkedés a tavalyi év ugyanezen hónapjához képest. A nettó átlagfizetés 196 700 forint volt. Szintén megdőlt az áram csúcsterhelés. A téli maximális rendszerterhelés 6749 megawatt volt a héten, ami a nyári csúcsnál hat százalékkal magasabb, és amely értékkel megdőlt az eddigi téli csúcsterhelés is