Jéghegyvadászok zsákmányából kerül a víz a luxusvodkába

jéghegy
Vágólapra másolva!
Nem kell sokáig példákat keresgélni arra, milyen – közvetett vagy közvetlen – veszélyt jelentenek a jéghegyek az emberre illetve az épített környezetre nézve. A Titanic nevű, elsüllyeszthetetlennek gondolt óceánjáró tragédiájában is egy – nem is különösebben nagy – jéghegy játszotta a főszerepet. De az Origo is írt arról, milyen következményekkel jár, hogy Grönlandról mind gyakrabban indulnak meg egyre nagyobb, gleccserekből levált jéghegyek az Egyenlítő felé. A jéghegyek ugyanakkor óriási hasznot is hozhatnak, például az egyik kanadai italgyártónak. Amely vodkájához a jéghegyekből nyert, kristálytiszta vizet használ.
Vágólapra másolva!

Lasszóval fogják be a kisebbeket, a nagyobb darabokból pedig a teherhajóra szerelt markolóval szakítanak le tömböket és emelik azt a raktérbe. Ez két jellemző munkamódszere a kanadai jéghegyvadászoknak, vagy más néven, begyűjtőknek. Munkájukat többen életveszélyes foglalkozásnak tartják, cserébe viszont jéghegy-tisztaságú vizet tartalmazó vodkák kerülhetnek forgalomba.

Tízszer olyan selymes, mint a palackozott vizek

A jéghegyvadászok azt mondják, nem hiába voltak változatlan, fagyott állapotban 12-15000 évig a begyűjtött jéghegyek. Jórészt mentesek minden szennyeződéstől, az ízük pedig – vélik többen azok közül, akik már kóstolták – jóval kellemesebb, mint az egyszerűbb palackozott vizeké. Lágyabb és nélkülöz minden savas ízt, ami még ásványvizeknél is előfordulhat.

Úszó jéghegyekre vadásznak Új-Fundlandon Forrás: AFP/Karlheinz Schindler

Nem csoda, hogy több ásványvíz palackozó, de legfőképp a csak „kanadai vodkának" hívott Iceberg Vodka gyártója, örömmel vásárolja fel az új-fundlandi tengeri vadászok zsákmányát, hogy abból magasabb árkategóriájú terméket készítsen. A gyártó cégeknél azt mondják, függetlenül attól, hogy a jéghegyekben koncentrált víz valóban a világ legtisztábbjának tekinthető,

felhasználás előtt, minden esetben elvégzik a szükséges minőségi vizsgálatokat.

A felvásárlók pedig bőven kapnak utánpótlást jéghegy-készletekből. A gleccserekből a klímaváltozás, a felmelegedés következtében, évről évre több és nagyobb darab úszó vízkolosszusok válnak le. Ezek súlya a 100 millió és a 250 millió tonna között változik.

Utóbbi megegyezik 1000 felhőkarcoló vagy az éves szeméttermelés súlyával az Egyesült Államokban.

A jéghegyvadászok – akik tevékenységüket éppúgy csak engedéllyel végezhetik, mint a tengeri halászok – ezekből a hatalmas darabokból szakítanak le akkora részeket,

amelyek körülbelül 1000 liter tiszta vizet tartalmaznak.

Egy fordulóval ennyit bírnak hajójukon elszállítani – mondja Ed Kean, aki Új-Fundland legismertebb jéghegyvadászának számít, ő és maroknyi legénysége munkáját több riport és dokumentumfilm is bemutatta.

Évről évre mind több jégyhegy jelenik meg az északi sarkkör alatti vizeken Forrás: toochee.reblog.hu

Kean és csapata évente nagyjából 1000 tonna jeget szállít le a felvásárlóknak. Az év legmozgalmasabb időszaka számukra áprilisig tart, mivel utána megindul az úszó jéghegyek olvadása, így betakarításuk mind nehézkesebbé válik. Ez a mennyiség a töredéke annak a jégnek, amennyi jéghegy formájában évente útnak indul a tengereken északról.

Gyártói igény van a veszélyes munka eredményére

Új-Fundlandon napjainkban a jéghegyek betakarítása jelenti az egyik biztos, ám nem veszélytelen pénzkereseti lehetőséget. A térség húzóágazata a tőkehal-halászat volt, egészen az 1990-es évek elejéig, amikor is a szektor összeomlott, és több tízezren veszítették el megélhetésüket. Az említett Kean volt az egyik, aki az elsők között fogott bele a jéghegyek begyűjtésébe, felismerve, hogy abból a tőkehalhoz hasonló értékes árucikk lehet.

Ebben nem is kellett csalatkoznia. A jéghegyekben koncentrálódott ivóvíz legnagyobb felvásárolja, az Iceberg Vodka, prémium minőségűként pozícionálja termékét, melyet a legjobb orosz és finn vodkák konkurenciájának szán.

Veszélyes munka megközelíteni a hatalmas jéghegyeket (illusztráció) Forrás: AFP/Karlheinz Schindler

Ebben a legfontosabb érve a gyártónak az, hogy

termékük még a legjobb minőséget képviselő más vodkáknál is tisztább, a jéghegyekből származó víznek köszönhetően.

A céget 1994-ben alapították, két évtizede még csak évi néhány ezer üveget palackozott a kanadai vodkából.

Tavalyra ez a szám elérte a 200 ezret.

Egy üveg ára 10 ezer forintnak megfelelő kanadai dollár körül mozog, és ennél valamennyivel több font – a cégnek elsősorban az Egyesült Királyságban sikerült termékét magasra pozícionálnia.

Nem a kanadai gyártó az egyetlen, amely meglátta a kínálkozó üzleti lehetőséget a leváló jéghegyekben. Az Isjford szintén jéghegyekből nyert vízzel készíti italait.

A cég azt állítja, hogy a náluk befogott sarkköri jéghegyek szinte ősiek, akár százezer éve megfagyott vizet is tartalmazhatnak.

De a világ más tájain is érdeklődnek a jéghegyek hasznosítása iránt. Egy dubai cég azt ígéri, 2019-ben megkezdi a jéghegyek vontatását délről, az Antarktisz felől, az Egyesült Arab Emírségek számára, ivóvíz forrásként. A cégnél azt mondják, ha azok úgyis az Indiai-óceán fele sodródnak, kár lenne hagyni, hogy veszendőbe menjenek.