Visszatérnek a VHS kazetta kölcsönzők az Egyesült Államokba

2018.01.02. 21:23

Az Austin központú amerikai mozilánc februárban nyitja meg saját videokölcsönzőjét. Az 1997-ben alapított Alamo Drafthouse 29 mozival rendelkezik, és olyan egyedi szolgáltatásokat nyújt a filmszínházak között, mint a pincérszolgálat vagy a zéró tolerancia a mobilüzenetekre. Most merészet álmodtak, és VHS kazetták kölcsönzését is biztosítják látogatóiknak - írja a Bloomberg.

Az elmúlt négy évben az Alamo felvásárolta az 1980-as évektől a 2000-es évekig kiadott, akkor filmek szerzői jogilag rendezett változatait tartalmazó VHS videokazettákat. Az új üzletükben terveik szerint rotációs rendszerben lehet majd kölcsönözni azokat, ahhoz rendelten, hogy mit adnak éppen a mozivásznon – az Alamo katalógusa több ezer ismert címet tartalmaz.

IllusztrációFotó: Mudra László - Origo

A cég az olyan, kevéssé ismert filmeket kínálja szalagon, mint az 1988-as hongkongi akciófilm, az American Commando Ninja, vagy a Fistful Of Fingers című westernt 1995-ből, amit az azóta egyedi látásmódjáért elismert Edgar Wright rendezett. Ezek a filmek nem túl ismertek, és ezért nagyobb kihívást jelent megtekintésük. A kölcsönzőben nem lehet majd megtalálni VHS-en az olyan filmeket, mint például a Jurassic Park, mert ez ugyan kit érdekelne ebben a formátumban?!" – nyilatkozta Joe Ziemba, az Alamo programigazgatója.

Skip Elsheimer, az Alamo Drafthouse tanácsadója szerint, a kazetták kölcsönzési díjának elég alacsonynak kell lennie ahhoz, hogy az „embereket ne fogja vissza".

Akinek pedig már nincs meg a régi VHS videolejátszója, az üzletben akár vásárolhat egyet, vagy az Amazon oldalán is beszerezheti, ahol a mai napig rendelhetők ezek a termékek.

Mind Ziemba, mind Elsheimer úgy véli, a nyolcvanas-kilencvenes évek iránti nosztalgia, igen erős és jelentőségteljes dolog manapság. „Imádtuk a Stranger Things Netflix-sorozatot, és az ötletet, hogy a nézők még mindig fogékonyak lehetnek az ehhez hasonló alkotásokra" – tette hozzá Ziemba.

IllusztrációForrás: MTI/Vajda János

A cég reméli, hogy a videokölcsönző koncepcióját kiterjesztheti a jövőben. Bár a cégvezetők szerint sem a kezdeményezésük hozzná el a VHS kazetták új hajnalát, szerintük egy kitartó rajongói réteg elegendő ahhoz, hogy az üzleti modell sikeres legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK