Hatezer milliárd forintnyi aranyat dobtunk a szemétre

Broken Smartphones
Kaputte Smartphones Batteries Broken Close ups Copy space Electronic waste Electronics Europe Germany Hamburg Indoors KWCI (GPI) Product shots Smartphones Toxics (campaign title)
Broken smartphones with damaged display screens and batteries on a variety of smartphones. Studioaufnahmen von kaputten Smartphones. Illustrative Aufnahmen zeigen kaputte Displays und Batterien einer Reihe von verschiedenen Smartphones.
Vágólapra másolva!
Elképesztő mennyiségű értékes nyersanyag megy veszendőbe az elektronikus eszközök hulladékával – ismerteti  az ENSZ mellett működő szakmai szervezet, a The Global E-Waste Monitor 2017 című tanulmánya. A jelentés összeállítói arra hívják fel a figyelmet, a szemétbe kerülő e-hulladék mennyisége évről évre oly mértékben nő, hogy azzal az újrahasznosítás volumene nem tud lépést tartani.
Vágólapra másolva!

Hatalmas értéket képviselnek azok a nyersanyagok – többségében ritka, illetve értékes nemesfémek –, amelyek a leselejtezett elektronikus eszközökkel kerülnek a szemétbe. A Nemzetközi Távközlési Egyesület publikálta jelentés szerint 2016-ban mintegy 45 millió tonnányi e-hulladék keletkezett világszerte. A kidobott elektronikus eszközökkel csak aranyból 500 tonna landolt a szeméttelepeken.

Milliárdos értékben kerülnek szemétre az értékes nyersanyagok az e-hulladékkal Forrás: AFP/Martin Bureau

Növekszik az elektronikus szemétdomb

Európa ebből több mint 12 millió tonnát produkált. Tavaly egyébként 8 százalékkal nőtt a kidobott számítógépek, tévék, háztartási gépek száma a megelőző évhez képest.

Egyes számítások szerint a következő három év 17 százalékos „szemétgyarapodását" hozza a korszerű elektronikus eszközöknek.

2016-ban csak mobiltelefonokból 435 ezer tonnányi hulladék jött össze. Ez önmagában 9,4 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forint) értékben hordoz visszanyerhető és újrafelhasználható nyersanyagokat.

Döbbenetes fémpazarlás zajlik

A már létrejött és az évente keletkező hatalmas mennyiségű high-tech hulladék azért is érdemel figyelmet, mert azzal együtt komoly értékben kerül a szemétre a gyártásnál felhasznált fémfajtákból is. Amelyek kitermelése illetve bányászata általában nem olcsó, és a bolygó csak korlátozott tartalékokkal rendelkezik a legtöbből.

A 2016-os évet értékelő jelentés szerint, csak aranyból 500 tonna került a szemétbe, amelynek értéke nagyjából 20 milliárd euró lehet.

A legnagyobb értéket utána a műanyagok képviselik, majd ezt követik a további értékes fémek. Rézből 9,5 milliárd euró, alumíniumból és vasból 3,6, palládiumból 3,4, ezüstből pedig majdnem 1 milliárd eurónyi értékben dobtak a szemétre a leselejtezett eszközökkel együtt.

A jelentés szerint tavaly a szemétben heverő, általában ritka nyersanyagok összesített értéke megközelítette az 55 milliárd eurót, azaz a 17 ezer milliárd forintot.

Ez több, mint Magyarország éves bruttó nemzeti össztermékének a fele.

A gyártásnál használt értékes fémek jelentős része újrahasznosítható lenne az elektronikus eszközökben Forrás: © Fred Dott / Greenpeace/Fred Dott/Fred Dott

A jelentés megállapítja azt is, hogy

a keletkezett e-hulladék mennyisége egyenértékű 4500 Eiffel-torony súlyával.

Ennél a szemléltetésnél azonban vélhetően fontosabb, hogy a becslések szerint, 2021-re 52 millió tonna fölé nőhet az évente keletkező e-hulladék globális nagysága, holott

ennek jelentős része újrahasznosítható lenne, ha ahhoz rendelkezésre állnának a megfelelő kapacitások.

Most viszont csak a keletkező hight-tech szemét 20 százalékáról jelenthető ki biztosan, hogy dokumentált módon újrahasznosul. A nagyobb hányad a szeméthegyeket növeli, értékesítésre kerül vagy ellenőrizetlen módon valósul meg a kezelése.