Még mindig több mint kétmilliárd korona lapul a szlovákok zsebében

szlovák korona
Vágólapra másolva!
Bár északi szomszédunknál már kilenc éve bevezették az eurót, még 18,8 millió darab koronás bankjegy van a szlovákoknál. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) közlése szerint ez összesen 2,19 milliárd koronának (72,7 millió euró/ 29,5 milliárd forint) felel meg.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy egy szlovák lakosnál átlagosan még 3-4 koronás bankjegy van odahaza.

A legtöbb a régi 20 koronás bankjegyből nem került vissza a Szlovák Nemzeti Bankhoz, szám szerint 10,06 millió darab. A következő a 100 koronás címlet, amelyből 3,4 millió, amíg az 50 koronásból 3,17 millió lapul még a lakosok rejtekhelyein.

A szlovák koronás bankjegyeket korlátlan ideig visszaváltja a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) Forrás: Facebook/ NBS

Azaz személyenként 402 korona (13,35 euró / 4140 forint) van még "forgalomban" Szlovákiában.

Ugyanakkor vélhetőleg nagyon sokan csak nosztalgiából tartottak meg egy-egy koronás címletet, és azokat soha nem fogják beváltani euróra.

- nyilatkozta Jana Kováčová, a Szlovák Nemzeti Bank kommunikációs vezetője.

Szlovákia 2009 január 1-vel váltotta le nemzeti valutáját a közös európai fizetőeszközre, és ezzel a 16. uniós országként lett az eurózóna tagja. A hivatalos korona-euró átváltási árfolyam 30,126 az egyhez volt. Az euró szlovákiai forgalomba hozatala 16 napig tartott, ebben az átmeneti időszakban mindkét pénznem hivatalos fizetőeszköznek számított.

A Szlovák Nemzeti Bank 2013 végéig cserélte be a szlovák korona pénzérméit, a bankjegyeket pedig korlátlan ideig beváltják.