Rossz hír az édesszájúaknak: kipusztulhat a kakaóbab

2018.01.05. 14:24

A csokoládé az éghajlatváltozás miatt 2050-re kihalhat a tudósok szerint – de a problémára talán megoldást nyújthat a genetikailag módosított, úgynevezett szuper csokoládé létrehozása.

A kakaófa – amelynek nagymennyiségű csapadékra van szüksége a növekedéshez – a melegebb éghajlati viszonyok miatt lassabban növekszik. A kakaófajták jövője jelenleg bizonytalan, ha az éghajlat tovább melegszik.

Csak az esőerdők egy keskeny sávjában képesek már csak növekedni, körülbelül húsz fokkal az Egyenlítőtől északra és délre, ahol a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is viszonylag állandó. 

IllusztrációForrás: metro.co.uk

A világ csokoládé alapanyagának több mint a fele két nyugat-afrikai országból, az Elefántcsontpartról és Ghánából származik. De a következő évtizedekben ezek a területek már nem lesznek alkalmasak a kakaóbab termesztéséhez. 2050-re az emelkedő hőmérséklet miatt a csokoládétermő területeket háromszáz méterrel magasabbra, hegységi területre kellene áthelyezni, ez azonban már vadvédelmi terület – állítja az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság. 

KakaóbabForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A tudósok most azon dolgoznak, hogy génsebészeti technológiával egy túlélőbb, és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny fafajtát állítsanak elő.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a Mars élelmiszergyárral közösen keresik a lehetséges megoldást. 

A másik nagy probléma, hogy a kakaóbabot szegény családi gazdaságok termelik, amelyek nem engedhetik meg maguknak sem a műtrágyát, sem a növényvédő szereket – tette hozzá egy szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK