Ezekre a trendekre érdemes figyelni a borkedvelőknek idén

Bacchus Fashion Wine Bottle Portrait Boys Men Antique Bacchus Laurel Wreath Dionysus Chalice Wineglass Smiley Face Fairy Tale Crown Drinking Glass Young Adult Smiling Laughing Photograph Caucasian Ethnicity History Happiness Green Color Old-fashioned Natu
Young man dressed like Bacchus drinking a glass of wine.Next to him there is a basket full of fruits and vegetables.
Vágólapra másolva!
A bortermelők és a borkedvelők is örömmel mondtak búcsút 2017-nek. Az Origo is megírta, hogy a tavalyi év évtizedek távlatában nézve is katasztrofálisnak bizonyult a globális bortermelés számára, elsősorban az értékes szőlőtermést pusztító természeti csapások miatt. Az idei év azonban új, kedvező fordulatokat hozhat a bor világában.
Vágólapra másolva!

Új borfogyasztási trendek, borfajták felértékelődése, klasszikus bortermelői vidékek reneszánsza érkezhet el 2018-ban – írja összeállításában a Bloomberg. A borkultúra iránt nő a fiatalabb generációk érdeklődése is, és idén az ősi, újranemesített szőlőfajtákból készülő borok szintén sikerre számíthatnak.

Hét olyan kedvező fordulat, illetve körülmény is várható a bor világában idén, amely alapján mind a termelők, mind a fogyasztók, valamint a borkultúra iránt érdeklődök bizakodva tekinthetnek 2018-ra.

Új trendek jelenhetnek meg a borkultúrában 2018-ban Forrás: AFP/Luc Beziat

A nagyobb üvegek hatalmasra cserélődnek

Bár 2017 a bortermelés gyászéve volt, a fogyasztási adatok kedvezően alakultak. Mind népszerűbbekké váltak a hagyományos kiszereléseknél nagyobbak. A dupla vagy annál is méretesebb töltőkapacitású borosüvegek hódítása Saint Tropez egyik rozéjával kezdte meg kereskedelmi hódítását, majd 2017 karácsonyára a nagyobb kereskedelmi láncok üzleteiben is mind megszokottabbá váltak a nagyüveges borok. Az Aldi az ünnepekre például a normál hét deciliteres üvegnél négyszer nagyobb kiszerelésben küldött boltjaiba olcsóbb borkészítményeket.

Egy jelentés szerint csak az Egyesült Királyságban 378 százalékkal (!) nőtt a túlméretes üvegű borok forgalma 2017-ben a korábbi évhez képest.

Azok számára, akik pedig nagy mennyiségben is ragaszkodnak a minőséghez, az egyik, luxusborokra és prémium kategóriás nedűkre szakosodott kereskedés külön webáruházat indított. Itt például 12 üvegnek megfelelő kiszerelésben is rendelhető a 2005-ös Château Haut Brion-ból, alig 15 600 euróért (közel 5 millió forint).

S ez még nem minden. Az eddigi legnagyobb kiszerelést egy pezsgő kapta, amely

40 normál üvegnyinek felel meg.

A gyártók ezeknek az extravagáns méretű üvegeknek külön fantázianevet is adnak.

A spanyol borvidékek reneszánszukat élhetik

A világ számos részén termelnek bort, kezdve Grúziától, melynek területén bizonyítottan a legrégebb óta zajlik a nedű előállítása, egészen az egyre népszerűbbé váló, szokatlan termőterületekről származó ausztrál és chilei borokig. Ám a tradicionális borvidékek közül idén a spanyolok nyerhetik el a borrajongók figyelmét. Ebben szerepet játszik az, hogy több népszerű tévésorozatban és más popkulturális termékekben spanyol borokat fogyasztanak a szereplők.

A fiatalabbak pedig kifejezetten érdeklődnek az ország hegyvidéki, minőségi bortermelése iránt.

Reneszánszukat élhetik egyes tradicionális borvidékek Forrás: Turista Magazin/123rf.hu

Emellett egyre kedveltebbek a régi szőlőfajták. Különösen Olaszországban próbálkoznak több helyen az újranemesítéssel, például az ókorban Pompeji városát sújtó katasztrófa idején az ott használt szőlőfajták termesztésével.

Új termelőterületek emelkedhetnek fel

A klímaváltozás következtében földrajzi értelemben vett átrendeződés játszódhat le a borvidékek között, ami új területek megjelenéséhez vezethet. Például Hokkaido, Japán északi szigete, egyesek szerint most már otthont adhat a meleget kedvelő szőlőfajtáknak is, amelyek terméséből aztán kiváló minőségű pinot noir-ok készíthetők.

A térségben már most 33 pincészet működik, de hírek szerint újabbak nyitnak hamarosan.

Az egyébként hideg időjárásról ismert amerikai Maine államban is gazdálkodók jelentkeztek be arra, hogy a felmelegedő éghajlati viszonyok miatt, szívesen kipróbálnák magukat a bortermelésben.

Fellendül a bor online kereskedelme is

Idén tovább nőhet a borok online kereskedelemben bonyolított forgalma. Például az USA 44 tagállamában számíthatnak arra a fogyasztók, hogy a pincészetek közvetlenül az otthonokba szállítják a termékeket. Figyelemre méltó, hogy ezzel szemben

csak 14 államban lehet import borokat rendelni,

azaz a legtöbb amerikai fogyasztó elsősorban hazai termelésű borhoz férhet hozzá online rendeléssel.

Egyre nagyobb az online borkereskedelem volumene Forrás: Getty Images/iStockphoto/bowie15/Bowie15

A legnagyobb kereskedőházak a maguk módján szintén beszálltak az online borbizniszbe. A JD.com Kína második legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, a minőségi borok vásárlóinak extra szállítási szolgáltatásokat biztosít, kiegészítő ajándékokkal dobja fel a rendelt csomagok tartalmát.

A Vivino boros applikáció mögött álló cég pedig azt a célt tűzte ki, hogy olyan legyen a borkereskedelemben, mint az Amazon az online piactéren.

Az alig 50 dolláros tagsági díj ellenében tetszőleges pontra kérhető ingyenes kiszállítása a minőségi borválogatásoknak, akár a céggel partnerségre lépő kereskedésekbe is.

Nő a pezsgőfogyasztás

2018-ban a leghíresebb, elsősorban francia pezsgőmárkák iránti keresletnövekedésre lehet számítani. Az Alsace, Burgundi, Bordeaux és más brandek ismét jól csengő nevekké váltak a buborékos italt kedvelők körében, de a spanyol Cava is az erősödés jeleit mutatja.

A legnagyobb pezsgőházak növelik a kínált mennyiséget,

de a jelek szerint gondosan ügyelnek arra, hogy a friss készítmények mellett kaphatók legyenek a már sikeres, régebbi pezsgők is.

A borkultúrában mind nagyobb szerep jut a kultúrának

A borkóstolás új trendje alakulhat ki néhány éven belül. Már nem a szűk pincék lesznek annak terepei, hanem olyan helyszínek, amelyek a bor mellett kulturális élményeket is kínálnak.

Átalakul a borkóstolás is Forrás: Reuters

Más a kóstolás élménye egy bordeaux-i kastélyban, egy burgundiai szőlőszedésen vagy hasonló helyszínen. Természetesen az ilyen kalandokat csak a tehetősebb fogyasztók engedhetik meg maguknak, mégis arra lehet számítani, ennek kapcsán új kóstolási-fogyasztási irányzat erősödhet meg a bor világában.

A szőlőültetvényekre is jönnek a robotok

A Rothschild-család birtokában lévő ültetvények némelyikén már megjelentek azok a programozott robotok, amelyek önállóan is képesek elvégezni például a gyomirtást. Az egyik ültetvény igazgatója azt mondta,

a robotok megjelenése a bortermelésben a zöld jövő része.

A szőlőültetvényeken is megjelenhetnek a robotok Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Alexander Imedashvili

Egy másik példa Portugáliához köthető. A VineScout nevű, mesterséges intelligenciával felszerelt robotot egy családi borászatban fogják először kipróbálni 2018-ban. Az egység feladata, hogy figyelemmel kísérje a készülő bor paramétereit, például a hőmérsékletét. Ha a robot sikeresen vizsgázik, 2019-ben gyártója kereskedelmi forgalomba is szeretné bevezetni, nagyjából 15 ezer dolláros (kb. 4 millió forint) áron.