Rengeteg minden köszönhető a dél-afrikai különleges antennáknak

Bloodhound szuperszonikus autó
The Bloodhound supersonic car, driven by Andy Green, Royal Air Force Wing Commander, makes a test run at the airport in Newquay on October 26, 2017. The Bloodhound SSC will be conducting its first high-speed trials today with the aim of breaking the world land speed record in South Africa in 2019. / AFP PHOTO / Ben STANSALL
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb szárazföldi állatainak diskurálását ezzel az eszközzel figyelhetik meg a tudósok. De alkalmas arra is, hogy kísérleti, szuperszonikus sebességgel száguldó autók tesztjeiről közvetítsen online adatokat a mérnököknek. Emellett, bár egyre kevésbé látható, nélkülözhetetlen a vezeték nélküli kommunikációra szolgáló készülékekben is.
Vágólapra másolva!

A közös pont a három, egészen eltérő felhasználási területen: az antenna. A szélessávú adatkapcsolat és a kábeltévé, valamint a kompakt okostelefonok világában, sokak számára inkább csak emlék az antenna megannyi válfaja. Egy dél-afrikai cég azonban évről évre növekvő forgalmat bonyolít le a gyártott, különleges antennáiknak köszönhetően, amelyek olykor egészen szokatlan felhasználási területeken is jól vizsgáznak – számol be a BBC.

Az elefántok lehallgatása

Az Origo is írt arról, hogy jelentős előrelépésnek tekinthető az afrikai elefántok védelméhez kapcsolódóan az, hogy Kínában idén év elejétől tiltott az elefántagyar kereskedelme. Vannak azonban további megoldások is arra, melyek közvetett módon segíthetik az állatvédelemmel foglalkozókat abban, hogy hatékonyabbak legyenek a célok elérésben.

A Poynting nevű dél-afrikai cég a világ egyik legjelentősebb antennagyártójává nőtte ki magát Forrás: poynting.tech

A dél-afrikai székhelyű Poynting nevű társaság több mint másfél évtizede működik. A kezdetben manufakturális módon termelő cég napjainkra külföldön is terjeszkedő és jelentős exportforgalmat bonyolító vállalattá nőtte ki magát.

Kezdetben éves szinten néhányszázas nagyságrendben gyártották különböző típusú termékeiket, manapság azonban már évente néhány tízezer darabot is előállítanak.

Ezek közül van olyan, amelyet az elefántok kommunikációjának megfigyelésére használhatnak.

– mondja a vállalkozás alapítója és vezetője, Andre Fourie. Cégénél munkatársaival együtt szenvedélyesen érdeklődnek ezek iránt az egyébként egyre ritkábban látható eszközök iránt – tette hozzá.

A cégénél gyártott antennák egyes típusaival így

a Pretoria Egyetem munkatársai rögzíthetik és elemezhetik a veszélyeztetett afrikai elefántok egymás közötti kommunikációját.

Az állatok ugyanis „beszélgetnek" egymással, de olyan alacsony frekvencián, ami az emberi fül számára nem érzékelhető.

Az elefántok az emberi fül számára nem hallható frekvenciatartományban kommunikálnak, az antennákkal azonban megfigyelhetővé válik a "beszélgetés" Forrás: leemage/©DeNoyelle/Godong/Leemage/Fred De Noyelle / Godong

Az állatokra szerelt apró antennaegységekkel az információ rádióhullámok formájában továbbítható, és abból a szakemberek olyan következtetéseket tudnak levonni, amely segíti az elefántok megóvását is.

Széles a vevői kör

A cégnél úgy vélik, az antennákat a legtöbb ember már észre sem veszi, fontosságukkal nincs tisztában, ezekre legfeljebb akkor döbben rá, ha az antennák nem működnek megfelelően. Napjaink korszerű telefonjainak esetében is éppúgy kihívás a tervezőknek, a már a készüléktesten belül elhelyezett antennákkal, hogyan tudnának még helyet megtakarítani, azaz kisebbre tervezni azokat.

Régebben még szem előtt voltak a mobilok antennái is, az azokkal kapcsolatos megoldások viszont továbbra is mérnöki kihívásokat jelentenek Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A Poynting felhasználási céltól függően gyárt különleges antennákat.

Ügyfeleik közé tartozik a norvég légimentők szervezete, a német olimpiai vitorlázócsapat, és megannyi mobilcég, illetve mobilszolgáltató.

A cég évente stabilan tíz százalék feletti növekedést produkál, forgalma 8 millió dollárnál tart. Irodája van Németországban, de exportál Európa más országaiba, Ázsiába és Ausztráliába is.

A különleges antennákat készítő céget, legutóbb egy kísérleti rakétaautó számára választották ki partnerként.

A speciális, sugárhajtású járművel - a Bloodhounddal - idén nyáron újabb sebességi rekordkísérletet készülnek felállítani. A cég gyártotta egyedi, műanyag borítású fém antennáknak köszönhetően, a kísérlet iránt érdeklődők élőben követhetik majd figyelemmel az interneten az eseményt.

A világrekordra készülő rakétaautó videojelét is képesek továbbítani a különleges antennák Forrás: AFP/Ben Stansall

A tervek szerint, az antennák képesek lesznek az akár 1600 kilométeres óránkénti sebességre felgyorsuló járműből érkező jelet átalakítva közvetíteni. Így annak képpé való visszaalakítása révén, az interneten milliók láthatják majd élőben azt, mi zajlik a szuperszonikus sebességen belüli utazáskor.