Sushi készül az idei év legdrágább halából

tonhal, japán, halpiac, rekord
Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke egy halvágókéssel a kezében egy kékuszonyú tonhal előtt.
Vágólapra másolva!
A korábbi évek észveszejtő rekordjaihoz képest "potom áron" lehetett kiváló minőségű tonhalhoz jutni Tokióban. A világ legnagyobb halpiacának vélhetően utolsó szezonkezdő újévi árverésén, elképesztő összegeket fizettek a legjobb fogásokért.
Vágólapra másolva!

Az aukción elkelt legdrágább - egy szokatlanul nagy, 405 kilós - csendes-óceáni kékúszójú tonhalat 36,45 millió jenért, vagyis kilónként 90 ezer jenért (203 ezer forint) vásárolt meg a Ginza Onodera nevű, a felkapott tokiói Ginza negyedben és környékén vendéglőket üzemeltető cég.

Ez forintra számítva 82,4 millió forintot jelent, egyetlen halért.

Tavaly még drágább volt

Az idei legdrágább halért fizetett összeg, fele a tavalyinak. Ahogy az Origo is megírta, akkor 72 millió jent fizettek egy példányért.

Azonban ez is eltörpül a 2013-as 155 millió jenes (350 millió forint) rekordár mellett.

A több mint négymázsás példány az egyik legnagyobb volt a halpiaci aukciók történetében.

Kimura Kijosi, a Sushi-Zanmai étteremláncot üzemeltető társaság elnöke egy halvágókéssel a kezében egy kékuszonyú tonhal előtt. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Látványosság és nagy üzlet a tonhal

Hét év után először fordult elő, hogy az újévi tonhalaukció legdrágább példánya nem Kimura Kijosi üzletemberhez, a Sushizanmai szusiétteremlánc tulajdonosához került. Ő idén beérte a fajlagosan legdrágább példánnyal, egy 190 kilós kékúszójú tonhallal, amelyért összesen 30,4 millió jent (68,7 millió forint), vagyis kilónként 160 ezer jent (362 ezer forint) fizetett.

Hiroshi Onodera, az idei legnagyobb licitet tevő étteremtulajdonos az árverés után azt nyilatkozta, tavaly óta készült arra, hogy idén ő nyerje az aukciót. Különösen boldognak érzi magát amiatt, hogy az utolsó olyan évben győzhetett, amikor még a halpiac a megszokott helyén üzemelt, a tervezett költöztetés előtt.

A hatalmas tonhalból sushi alapanyag lesz.

Halkereskedők ellenőrzik a kékuszonyú tonhalak minőségét a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac évnyitó tonhalárverésén Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A szezonnyitó aukciók kirívó árai távolról sem tükrözik a mégoly nagyra tartott tonhal valódi értékét, hiszen a múlt év végén például átlagosan 4500 jenért (10 ezer forint) adták a tonhal kilóját a Cukidzsi halpiacon, amely a japán főváros egyik fő turisztikai látványossága. A nagy médiafelhajtás övezte árverések egyúttal reklámfogások a leghíresebb étteremláncok részéről.

Mindazonáltal a tonhal egyre ritkább, szakértők a kihalás veszélyére figyelmeztetnek a túlzott lehalászás miatt.

A csendes-óceáni kékúszójú tonhal állománya több mint 97 százalékkal csökkent az iparosodás előtti szinthez képest.

Valószínűleg az idei évben tartották meg ezen a helyszínen a halpiacot, amely idén ősszel új helyre költözik Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A 80 éves Cukidzsi jelenlegi helyén vélhetően immár tényleg a pénteki volt az utolsó újévi tonhalárverés.

Az elavult piac új helyre, egy Tojoszu nevű mesterséges szigetre költözik, a tervek szerint idén októberben.

Már a tavalyi, sőt a tavalyelőtti árverést is utolsóként harangozták be az elköltöztetési tervek miatt, amelyek megvalósulása azonban újra és újra késedelmet szenvedett.

A halak és más tengeri herkentyűk iránt rajongó turisták kedvenc tokiói célpontja helyén átmenetileg közlekedési csomópontot alakítanak ki a 2020-as olimpia számára.