Exxon: a klímaváltozás egy hatalmas átverés

La Tuna Canyon Fire Prompts Evacuations in Burbank GettyImageRank3 Accidents and Disasters fires wildfire weather heat wave climate change ENVIRONMENT nature. chaparral firefighters firefighting urban interface Verdugo Hills La Tune Canyon Tujunga Sun Val
Van, ahol már nem érdemes küzdeni
Vágólapra másolva!
Az Exxon nem hisz abban, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolna a környezetre. Kalifornia néhány nagyvárosának vezetése viszont ezt másképp gondolja. San Francisco, Oakland és még néhány  kaliforniai város vezetése több milliárd dolláros kártérítést követel az Exxontól, mivel szerintük az olajvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz és az általa okozott károkhoz. Az Exxon szerint előre kitervelt összeesküvésről van szó.
Vágólapra másolva!

Az Exxon úgy gondolja, hogy egy hatalmas összeesküvés áldozata lett, mivel néhány kaliforniai nagyváros – többek között Oakland és San Francisco – milliárdos kártérítést akar behajtani az olajvállalaton. Az ő álláspontjuk szerint a cég nagyban hozzájárult az emelkedő tengerszinthez és a klímaváltozáshoz.

Az Exxon azzal védekezik, hogy a kaliforniai városvezetők is bevallották a kötvényeseiknek, hogy a klímaváltozás kockázatai kiszámíthatatlanok.

A társaság szerint még Kaliforniában sem hisznek a klímaváltozásban, ami pedig történt az pusztán támadás az Exxon ellen, és visszaélés a politikai hatalommal.

illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Mcnew

A vállalat azzal folytatta az érvelést, hogy ugyanezek a városok felhívták a lakosok figyelmét az emelkedő tengerszint okozta veszélyekre, de a befektetőiknek erről nem beszéltek. A hatályos törvények szerint a kormánynak és a vállalatoknak egyaránt tájékoztatniuk kell a befektetőket a kockázatokról, mielőtt kötvényeket adnak el.

Ebből arra következtet az Exxon, hogy Kalifornia pusztán a pánikkeltésre használja a klímaváltozást, de ha üzletről van szó, akkor számukra sem létezik a jelenség.

Az Exxon végezetül csalással vádolja az ellenük fellépő önkormányzatokat.

Az Exxon azt is kéri a bíróságtól, hogy vizsgálják ki egy potenciális összeesküvés és a tények eltorzításának lehetőségét, mégpedig úgy, hogy eskü alatt kérdezik ki Oakland és San Francisco 16 városvezetőjét.

illusztráció Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A San Franciscó-i ügyészség szóvivője szerint az Exxon lépése botrányos, és pusztán azt szolgálja, hogy kikerüljék a törvényeket és a kaliforniai bíróságokat. Hozzátette, hogy másra nem is lehetett volna számítani egy olajvállalattól.

Brian Washington, Marin megye tanácsosa – akit az Exxon szintén bíróság elé szeretne állítani – arról beszélt, hogy továbbra is készek megvédeni az adófizetőket az olyan károktól, amilyeneket az Exxon és a hozzájuk hasonló cégek okoznak.

Michael Burger, a Columbia University, Sabin Center for Climate Change Law vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta: nem tudja elképzelni, hogy bármilyen bíróság is komolyan vegye az Exxon által kreált vádakat. Hozzátette: nem lepődne meg, ha a városok vezetőinek megrémisztésével szeretnék a szőnyeg alá söpörni az ügyet.

illusztráció Forrás: AFP

A hosszú ideje tartó huzavonában tavaly végül San Francisco és Oakland lett az első olyan amerikai nagyváros, amelyek a klímaváltozás okozta károk költségeit nem az adófizetőkön, hanem a felelősökön próbálták meg behajtani. Az öböl-menti városok azt követelik az Exxon, Chevron, Shell, a BP és a ConocoPhillips olajtársaságoktól, hogy fizessék ki a tengerre épített védőfalak és a városok egyéb költségeit, amelyekre a klímaváltozás káros hatásai miatt volt szükség.

Az Exxon néhány példát is hozott - elsősorban Oakland ellen - álláspontja erősítésére.

A város a kötvénykibocsátási tájékoztatóban azt írta a befektetőknek, hogy nem tudják pontosan mekkora hatással lesz a klímaváltozás a városra, és azt sem tudják megmondani, hogy mikor történik meg, ha egyáltalán megtörténik a baj.

Ezzel szemben az Exxon elleni ügyben már pontos számokkal állt elő a város. Azt jósólják, hogy 2100-ig a növekvő tengerszint miatt, nagyon sok lakóépület kerülhet víz alá, a károk pedig meghaladhatják a 38 milliárd dollárt.