A csernobili atomkatasztrófa helyszínén épült az új ukrán napelemfarm

Csernobil, napenergia park
A photo shows photovoltaic panels on the new one-megawatt power plant next to the New Safe Confinement over the fourth block of the Chernobyl nuclear plant on December 12, 2017. At ground zero of Ukraine's Chernobyl tragedy, workers in orange vests are busy erecting hundreds of dark-coloured panels as the country gets ready to launch its first solar plant to revive the abandoned territory. The new one-megawatt power plant is located just a hundred metres from the new "sarcophagus", a giant metal dome sealing the remains of the 1986 Chernobyl accident, the worst nuclear disaster in the world. "This solar power plant can cover the needs of a medium-sized village", or about 2,000 flats, Yevgen Varyagin, the head of the Ukrainian-German company Solar Chernobyl which carried out the project, told AFP. / AFP PHOTO / Genya SAVILOV
Vágólapra másolva!
Alig száz méterre az új szarkofágtól – ami valójában egy hatalmas fémkupola – megépült és indulásra kész Csernobil első napelem farmja. A világ egyik legsúlyosabb atomkatasztrófájának tragikus emlékű helyszínén most a megújuló energia kiaknázása kezdődhet meg.
Vágólapra másolva!

Ukrajna az elmúlt két évben felfüggesztette földgázvásárlását Oroszországtól, ezzel egyidejűleg pedig lépéseket tett arra, hogy megtalálja a módját az 1986-os katasztrófa mai napig lényegében lakatlan helyszínének hasznosítására. Ennek egyik első, látványos eredménye, a most elkészült napelemfarm – számol be arról az AFP.

Elkészült Csernobil első napenergia erőműve Forrás: AFP/Genya Savilov

24 ezer évig csak ipari és tudományos terep lehet

Az általánosan ismert 1986-os események következtében, a hatóságok több százezer embert evakuáltak a környékről, amely az emberek számára állandó berendezkedésre és mezőgazdasági termelésre nagyjából még 24 ezer évig alkalmatlan lesz. Ettől függetlenül, egyes reaktorok a katasztrófa után is tovább működtek, az utolsó közülük csak 2000-ben állt le.

– nyilatkozta Ostap Semerak, ukrán környezetvédelmi miniszter, aki az egyik legnagyobb támogatója volt a csernobili napelemek telepítésének.

A beruházás azért jöhetett létre, mert a nemzetközi közösség összefogásával megépített új kupola az első eredmények szerint képes arra, hogy a sugárzást a föld alatt, a reaktorban tartsa.

A terület ipari beruházásra és tudományos kísérletekre már alkalmas, életvitelszerű ott tartózkodásra nem Forrás: AFP/Genya Savilov

A régi, sérült betonszerkezet fölé emelt védőeszköznek köszönhetően, a növényzet közelében mért sugárzási értékek a korábbi tizedére csökkentek.

Ennek ellenére továbbra is óvintézkedésekre van szükség. A farm kivitelezése során például nem végezhettek komolyabb földmunkákat vagy fúrásokat, a paneleket pedig beton aljzatra rögzítették, és nem közvetlenül a talajba.

Érdekli a befektetőket Csernobil

Az ukrán hatóságok mintegy 2500 hektáros (25 négyzetkilométer) nagyságú területet ajánlottak fel a csernobili napfarmok létesítésre. Közel 60 cég – köztük amerikai, kínai, dán és francia vállalatok – jelezték érdeklődésüket a lehetőségek iránt.

Nagyjából 2000 háztartás ellátására elegendő villamos energiát termelhet a naperőmű Forrás: AFP/Genya Savilov

Ez annak is volt köszönhető, hogy

a földterületet az ukrán állam az egyébként szokásos piaci ár alatt kínálta,

az ott termelt villamos energiáért viszont hajlandó volt jóval nagyobb összeget fizetni,

mintegy másfélszeresét az európai átlagárnak.

Ugyanakkor a potenciális befektetők egy részét még mindig aggasztja a dolgozók biztonságának kérdése. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely más országoknak szívesen ad pénzt napenergiára, nem kívánt részt venni a projektekben, és kölcsönt sem nyújt Ukrajnának csernobili fejlesztéseihez.

Százszoros kapacitás

Az első napelemfarmot végül egy ukrán-német vegyesvállalat, a Solar Chernobyl építette meg. Az 1 megawattos termelő közel 4000 darab, fotovoltatikus panelt tartalmaz. Két futballpálya nagyságú területet foglal el, és a vállalat szerint, a beruházás hét év alatt megtérülhet.

– mondta Yevgen Varyagin, a vállalat vezetője. Ez nagyjából 2000 háztartást jelent.

Mintegy 1 millió euróba került a beruházás Forrás: AFP/Genya Savilov

A beruházás 1 millió eurós, azaz mintegy 300 millió forintos költséget jelent.

A kivitelezők szerint, a napelemfarm készen áll arra, hogy megkezdje termelését a hálózatra, erre várhatóan legfeljebb néhány héten belül sor kerül. Az egységek bekapcsolásával, egyből százszorosára ugrik a régió napenergia-kapacitása.