Walesben épülhet meg a világ első lagúnai hullámerőműve

Swansea Lake Tidal Power Plant terv
Vágólapra másolva!
Walesben, a Swansea Bay nevű öbölben kezdődhet meg a legújabb, energetikai gigaberuházás. A cardiffi kormány teljes mellszélességgel és hatalmas pénzzel állt be a már egy éve bejelentett projekt mellé – és egy kormányfői levéllel, Theresa May brit miniszterelnöknek címezve. A világ első, tengeri lagúnában felhúzott árapály erőműve épülhet meg, rengeteg pénzből.
Vágólapra másolva!

A walesi kormány egyértelmű jelét adta, hogy elkötelezett az egyik legnagyobb offshore energetikai beruházás megvalósításában. Legalább 35 milliárd forintnak megfelelő fonttal kész támogatni egy új árapály erőmű megépítését, de akár 90 milliárdig is elmennek, ha a brit kormány nem vonakodna tovább.

Látványterv a hullámerőmű lagúnájához Forrás: tidallagoonpower.com

Úttörő projekt lehet

A Swanesa Baybe tervezett árapály erőmű úttörő lehet az Egyesült Királyság későbbi, ilyen típusú energiatermelő létesítményeinek sorában – írja a megújuló energiákkal foglalkozó portál, a Renewablesnow. Technológiai újdonságát az adja, hogy kihasználva és mesterséges hozzáépítéssel bővítve az öböl természetes adottságait,

a lagúnákba épített berendezésekkel nyernének energiát az árapály jelenséghez köthető hullámzásból.

A projekt körüli huzavona nagyjából egy éve tart. Akkor még a britek energiaügyekért felelős minisztere úgy nyilatkozott, hogy a lagúnák hullámerőművei igen költséghatékonyak lehetnek az Egyesült Királyság energiamixében, ezért mindenképpen támogatják egy pilot projekt megvalósítását. Ezt követően azonban a walesi vezetés nem kapta meg a remélt határozott kiállást a londoni kormánytól.

Ezen változtatna most

Wales első minisztere, Carwyn Jones, aki hivatalos levélben fordult Theresa May brit miniszterelnökhöz,

hogy annak kormánya végre újra sorakozzon fel a projekt mögé. Ezt aláhúzandó, kormánya jelentős anyagi hozzájárulást ajánlott fel a projekthez.

Ahogy a The Guardian írja, a brit kormány tétovázásának valószínűleg az lehet az oka, hogy az egyébként rendkívül drága árapályerőmű mellett, a szél- és napenergia hasznosításának lehetőségeit is áttekintik. Lapinformációk szerint,

a brit kormány számára rendkívül fontos szempont, hogy az egyes termelőktől milyen időszakra, milyen áron vásárolja majd a villamos energiát,

ha a különböző technológiájú és eltérő energiaforrásra épülő egységek munkába állnak.

Rajtra kész minden

Ha a brit és walesi vezetésnek sikerül megállapodnia, a kivitelezés még idén elkezdődhet, legalábbis ezt írja honlapján a Tidal Lagoon Power. A fejlesztőnél annak ellenére optimisták, hogy a kormány korábban elrendelte a választott technológia szakértői felülvizsgálatát, ami a kivitelezési munkák csúszásával járhat.

A hullámerőmű egyik elvi rajza a turbinák elhelyezésére Forrás: tidallagoonpower.com

A tervezett erőműkomplexum impozáns paraméterekkel rendelkezik.

A kivitelezők 16 különálló hidroturbinát építenek majd be, amelyek

155 ezer háztartás számára, 120 éven át szolgáltatnak majd tiszta villamos energiát.

Az erőmű teljesítménye 320 megawatt, kivitelezése nagyjából 1,3 milliárd fontba, azaz

több mint 460 milliárd forintba kerül.

Az építkezés és az üzemeltetés több ezer embernek adhat majd munkát. Az előzetes látványtervek szerint, az erőművet úgy tervezték, hogy összhangban legyen természeti és már épített környezetével.