A gazdasági fordulat éve jöhet Fekete-Afrikában

2018.01.16. 21:37

Fekete-Afrika a világ legszegényebb része, ahol a gazdasági fejlődés egyes országoknak kiemelkedően magas lehet 2018-ban. Persze van honnan növekedni, azonban, ha a helyi politikusok felelőtlenül kezelik a helyzetet, akkor az adósság maga alá temetheti a régió országait.

Fekete-Afrikának, vagy Szubszaharai Afrikának nevezik a kontinens azon részét, amely a Szaharától délre fekszik. Ez a terület a Föld legszegényebb régiója, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) előrejelzése szerint ráadásul a legnagyobb népességrobbanás is itt várható a következő évtizedekben.

Az ENSZ szerint 2050-re megduplázódik a térségben élők száma, és eléri a 1,5 milliárdot.

A Világban előrejelzése idén 3,2 százalékos gazdasági növekedést mutat, ami magasabb, mint a 2017-es 2,4 százalék. Ráadásul a növekedés gyorsuló pályára állhat,

a szervezet 2019-re 3,5 százalékos bővülést vár.

Nigéria legfontosabb természeti kincse a kőolaj és a földgázForrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Érdekesség, hogy a növekedés 5 százalék felett lehet, ha kivesszük a régió három legnagyobb gazdaságát (Nigériát, Angolát és a Dél-Afrikai Köztársaságot) a rangsorból. Nigéria és Angola a kontinens legnagyobb olajkitermelői, gazdaságuk jelentősen függ az olaj világpiaci árától.

A Brent-keverék hordójának ára jelenleg hároméves csúcson, 70 dollár környékén van.

A Világbank a Dél-Afrikai Köztársaságnak 1,1, Nigériának 2,5, míg Angolának 1,6 százalékos emelkedést jósol.

Ezeknek az országoknak közösen kell fellépniük a gazdaság élénkítése érdekében, mert ha a döntéshozók nem hajtanak végre strukturális reformokat, akkor a növekedés túlságosan is az olaj árfolyamára fog támaszkodni.

Azonban Fekete-Afrika országaiban ennél jóval nagyobb lesz a növekedés, a Világbank szerint a leggyorsabban gyarapodó tíz országból hat is a régióhoz tartozik.

Azonban hiába a növekedés, ha az országok vezetése nem fordít kellő figyelmet az adósságkezelésre – írja a Quartz.

A régió GDP arányos adóssága 56 százalékra nőtt tavaly, ami jelentős növekedés a 2013-as 40 százalékhoz képest.

Emiatt a Brooking szakértői azt remélik, hogy a gyors gazdaság mellett az országok vezetői visszafogják a költekezést, és szigorúbb gazdaságpolitikát vezetnek be, így a devizaárfolyamok kordában tartásával az adósságok is kezelhető nagyságúak maradnak.

Emellett fontos lépés lenne az ingatlanadó bevételek megnövelése. Míg az OECD országokban az adóbevétel 24 százaléka innen származik a GDP-hez viszonyítva, addig Fekete-Afrikában ez alacsony, mindössze 15 százalékos.