A gazdasági fordulat éve jöhet Fekete-Afrikában

Afrika Africa
TO GO WITH AFP STORY BY FLORIAN PLAUCHEUR A worker controls the valve at the new Port Harcourt refinery built in 1989 at the same site where the first refinery in Nigeria was built in 1965 in oil rich Port Harcourt, Rivers State, on September 16, 2015. The Port Harcourt refinery is Nigeria's oldest, built in 1965, nine years after crude was first found under the marshy soil and creeks of the delta, where the Niger river meanders to the Gulf of Guinea. Refineries in nearby Warri and Kaduna in the north central region were built in the years that followed, while a new plant was added to the same site in Port Harcourt in 1989. In recent years, however, it became a byword for corruption, a murky, state-run body where billions of dollars in revenue apparently disappeared. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Fekete-Afrika a világ legszegényebb része, ahol a gazdasági fejlődés egyes országoknak kiemelkedően magas lehet 2018-ban. Persze van honnan növekedni, azonban, ha a helyi politikusok felelőtlenül kezelik a helyzetet, akkor az adósság maga alá temetheti a régió országait.
Vágólapra másolva!

Fekete-Afrikának, vagy Szubszaharai Afrikának nevezik a kontinens azon részét, amely a Szaharától délre fekszik. Ez a terület a Föld legszegényebb régiója, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) előrejelzése szerint ráadásul a legnagyobb népességrobbanás is itt várható a következő évtizedekben.

Az ENSZ szerint 2050-re megduplázódik a térségben élők száma, és eléri a 1,5 milliárdot.

A Világban előrejelzése idén 3,2 százalékos gazdasági növekedést mutat, ami magasabb, mint a 2017-es 2,4 százalék. Ráadásul a növekedés gyorsuló pályára állhat,

a szervezet 2019-re 3,5 százalékos bővülést vár.

Nigéria legfontosabb természeti kincse a kőolaj és a földgáz Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Érdekesség, hogy a növekedés 5 százalék felett lehet, ha kivesszük a régió három legnagyobb gazdaságát (Nigériát, Angolát és a Dél-Afrikai Köztársaságot) a rangsorból. Nigéria és Angola a kontinens legnagyobb olajkitermelői, gazdaságuk jelentősen függ az olaj világpiaci árától.

A Brent-keverék hordójának ára jelenleg hároméves csúcson, 70 dollár környékén van.

A Világbank a Dél-Afrikai Köztársaságnak 1,1, Nigériának 2,5, míg Angolának 1,6 százalékos emelkedést jósol.

Ezeknek az országoknak közösen kell fellépniük a gazdaság élénkítése érdekében, mert ha a döntéshozók nem hajtanak végre strukturális reformokat, akkor a növekedés túlságosan is az olaj árfolyamára fog támaszkodni.

Azonban Fekete-Afrika országaiban ennél jóval nagyobb lesz a növekedés, a Világbank szerint a leggyorsabban gyarapodó tíz országból hat is a régióhoz tartozik.

Azonban hiába a növekedés, ha az országok vezetése nem fordít kellő figyelmet az adósságkezelésre – írja a Quartz.

A régió GDP arányos adóssága 56 százalékra nőtt tavaly,

ami jelentős növekedés a 2013-as 40 százalékhoz képest.

Emiatt a Brooking szakértői azt remélik, hogy a gyors gazdaság mellett az országok vezetői visszafogják a költekezést, és szigorúbb gazdaságpolitikát vezetnek be, így a devizaárfolyamok kordában tartásával az adósságok is kezelhető nagyságúak maradnak.

Emellett fontos lépés lenne az ingatlanadó bevételek megnövelése. Míg az OECD országokban az adóbevétel 24 százaléka innen származik a GDP-hez viszonyítva, addig Fekete-Afrikában ez alacsony, mindössze 15 százalékos.